Zaplovite u ritmu Morskih orgulja

Zaplovite u ritmu Morskih orgulja

Zadar, grad koji su diljem svijeta proslavile Morske orgulje i sunčani sat, predstavlja idealnu polazišnu luku za istraživanje mnogobrojnih otočnih bisera „zelenogˮ akvatorija koji ga okružuje. Tijekom planiranja rute s polaskom iz Zadra treba voditi računa o vremenskoj prognozi, a osim odličnih meteoroloških servisa koji su nam danas na raspolaganju, možete u obzir uzeti i tradicionalne predznake dolaska lošeg vremena. U slučaju da obzor na zapadu ne nagovješćuje dolazak nevere, a bijele kape na velebitskim vrhovima ne najavljuju nadolazak bure, najljepše je pramac usmjeriti prema razgranatom sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka.


Taj dio karakteriziraju mnogobrojni otočići, pličine, impozantni svjetionik Veli rat, a siguran zaklon pruža istoimena marina te mnogobrojna okolna sidrišta. Daleko najiskonskiji doživljaj predstavlja noćenje u tirkiznoj uvali Sakarun s pogledom na otvoreno more i bijelo pješčano žalo koje neodoljivo mami na igru i dodir.

Zoran Jelača

Dok unutrašnju stranu Dugog otoka karakteriziraju naseljena mjesta i zaklonjena sidrišta, vanjska je gotovo nerazvedena pa samim time izvan uobičajenih nautičkih tokova. Na krajnjem jugu otoka Park prirode Telašćica ujedno predstavlja jednu od najvećih i najbolje zaštićenih prirodnih luka Jadrana, a njezina dva dragulja – slano jezero i strmi klifovi na jugu – neodoljiv su razlog posjeta.

Milan Babić

Kornatsko otočje prirodno nastavlja tu očaravajuću prirodnu simfoniju. Iako su lišene vegetacije, stotinu i pedeset kornatskih „otočnih puzliˮ čine magičnu sliku. Ukrašeni klifovima, skladnim minijaturnim naseljima, plavim lagunama i izvrsnim gastronomskim „štacijamaˮ, Kornati predstavljaju raj za robinzonske hedoniste.

Potpuno drugačiji ambijent karakterizira jugozapadne obale otoka Pašmana, koji se nalazi preko puta Kornata, posebice zbog bujne vegetacije i prisutnih blagodati civilizacije. Nekolicina vrsnih, naseljenih sidrišta u ljetnim mjesecima iznimno su posjećena, a za ljubitelje intimnijih momenata tu je uvala Žinčena.


Ako vas vjetar i zvijezde nanesu na još jedan biser zadarskog akvatorija – otok Iž – spokojnu noć provedite u jedinoj marini otoka ili, pak, pod zvijezdama usidreni u tirkiznoj uvali Knež. 


Za kraj plovidbe krenite prema otoku Vrgadi, koji opravdano zovu i otokom ribara pa noć provedite u uvali Luka okruženi pješčanim plažama, gustom borovinom i pjesmom cvrčaka. Nakon šetnje kaletama glavnoga otočnog mjesta, u kojem nema automobila te posjeta srcolikom Galešnjaku, zaokružite tu morsku avanturu uz zvukove morskih orgulja i prizor jednog od najljepših zalazaka sunca.

Aleksandar Gospić

Prijedlog sedmodnevne plovidbe:

  • 1. DAN: Zadar – otočići Tri sestrice – uvala Sakarun (Dugi otok)
  • 2. DAN: uvala Sakarun (Dugi otok) – Luka Telašćica (Dugi otok) 
  • 3. DAN: Luka Telašćica (Dugi otok) – uvala Lojena (otok Levrnaka) – ACI Piškera (otok Vela Panitula)
  • 4. DAN: ACI Piškera (otok Vela Panitula) – otočić Žutska Aba – uvala Žinčena (otok Pašman)
  • 5. DAN: uvala Žinčena (otok Pašman) – uvala Vodenjak (otok Iž) – Marina Veli Iž (otok Iž)
  • 6. DAN: Marina Veli Iž (otok Iž) – uvala Hiljača (otok Žut) – uvala Luka (otok Vrgada)
  • 7. DAN: uvala Luka (otok Vrgada)– otočić Galešnjak – Zadar

Snovi sada mogu postati stvarnost, zaplovite Jadranom