Uživajte sigurni u ljepotama hrvatskih uvala

Uživajte sigurni u ljepotama hrvatskih uvala

Dodirujući ljepotu

Provesti vrijeme u nenaseljenim uvalama hrvatskog Jadrana znači dodirnuti ljepotu koju naši otoci i obala nude u svojem iskonskom smislu. Budite usidreni na istim mjestima gdje su se nekada vezivale tisućama godina stare ilirske brodice ili rimske galije i uživajte u jednako „čistom” ambijentu, i to u jednom od rijetkih kutaka Sredozemlja u kojima nema baš nikakvog utjecaja civilizacije.

 

Zahvaljujući zahtjevima nautičara, većina dobro zaklonjenih uvala danas je opremljena plutačama za privez, koje vam omogućuju miran san, čuvaju morsko dno i koštaju osjetno manje negoli marine. To kompromisno rješenje znači da se najljepše uvale polako pretvaraju u „minimarine” gdje ćete svojim susjedima često „gledati u tanjur”. Takvo rješenje zgodno je ako ne želite spavati u marinama tijekom promjene vremena (kada vam je siguran vez imperativ), ali dok ste okruženi desecima istomišljenika ipak propuštate doživljaj sklada i ljepote kakav u Hrvatskoj nudi samo čista priroda. Da biste doživjeli buđenje u uvalama bez brojnih posjetitelja, kupanje u kristalno čistom moru bez publike i mogućnost promatranja zvjezdanog neba u miru i tišini, potrebno je da se otisnete samo malo dalje od najpopularnijih sidrišta i ruta.

Aleksandar Gospić

Prenoćiti u tzv. divljoj uvali u prvom redu znači dobro poznavanje mornarskih vještina, ne samo rukovanja plovilom nego i razumijevanje vremenske prognoze i uvjeta na moru u cjelini.

Htjeli bismo naglasiti kako noćenje u uvalama savjetujemo samo za dobra vremena, jer su meteorološke promjene hrvatskog Jadrana ponekada brze i snažne, izazivajući probleme nepažljivim nautičarima. Međutim, svi oni koji vole upravljanje plovilom za razonodu i sami će naučiti ne samo osnove nego i vrlo napredne tehnike plovidbe koje u većini slučajeva u Hrvatskoj neće imati prilike uporabiti. Oni koji imaju profesionalnu posadu mogu s lakoćom istražiti i ovo, po našem mišljenju, najljepše lice nautičke Hrvatske.

 

Prvi je uvjet za dobar privez, koji će vam omogućiti miran san, dobro sidrenje. Osim mirnog sna, dobro će sidrenje za neke sačuvati i glasnice, nisu rijetke situacije kada naše uvale odzvanjaju povicima ljetnih kapetana. Zbog vlastite sigurnosti u „manovru”, prije negoli spustite sidro u more provjerite kakvo je morsko dno, obvezno provjerite dubine i procijenite udaljenost do kopna i ostalih plovila. Da bi sidro dobro držalo, omjer dubine i sidrenog lanca/konopa koji ispustite u more trebao bi biti barem 1 : 3. Time ćete ne samo sidru omogućiti pravilan kut prema sidrenom užetu nego i potrebnu amortizaciju svojem plovilu, smanjujući silu na samo sidro kod trzaja (npr. valova izazvanih prolaskom broda). Stoga je iznimno važno sidro prilikom bacanja ne vučete za sobom po dnu, već „zavozite” krmom tek nakon što je dotaknulo morsko dno, a popuštate ga većom brzinom nego što se kreće plovilo. Tako sidro ne „čupate” od morskog dna te pravilno razvlačite lanac/konop.

 

Nakon sidrenja morate provjeriti odrađen posao vozeći polako krmom u smjeru u kojem ste predvidjeli poziciju broda, čime ćete dodatno zakopati sidro za dno. Ako se vaše plovilo zaustavi i zatim vrati barem nekoliko metara prema sidru, to znači da je sidreno uže zategnuto i da sidro dobro drži. Kada ste jednom usidreni, obavljeno je više od pola posla. Ovisno o konfiguraciji terena, ali i željama posade (često je „zeleno” pješčano dno na cijeni), plovilo možete privezati za kopno, koristeći pritom stijene za privez.


Preporučujemo provjeriti situaciju s promjenom vjetra, na primjer za vrijeme anticiklone preko dana najčešće puše zapadni termički vjetar, a preko noći sjeverac (u pravilu, što je jači zapadnjak, jači je sjeverac).

Aleksandar Gospić

Budite sigurni da promjena smjera vjetra neće naštetiti vašem vezu, a također pripazite i na valove koji potencijalno ulaze u uvalu, da biste imali miran san. Prethodno iskustvo boravka u istoj uvali od najveće je koristi pa se kod poznanika raspitajte o određenoj lokaciji ako je sami niste posjećivali.

Aleksandar Gospić

U cijelom je ovom procesu dobro sidrenje osnova mirnog boravka, u prijevodu – uživanja u uvali, a kada ste jednom svladali tu jednostavnu pomorsku vještinu, lako ćete je ponavljati, na radost svojih članova posade, koji će doživjeti najljepše kutke hrvatskog Jadrana.