U labirintu ljepote

U labirintu ljepote

Niste dosad imali prilike ploviti hrvatskom obalom ili joj se svake godine vraćate? Pripadnost Hrvatske vodećim svjetskim nautičkim odredištima nije upitna, a koji će element široke lepeze ponude za nautičare pristajati vašem životnom stilu, ovisi o vama. Tajna popularnosti hrvatske obale upravo je to što na njoj, osim u prirodnim ljepotama, možete uživati u velikoj raznovrsnosti sadržaja kojima je zajednički nazivnik vaše zadovoljstvo. Ne čudi što je za čarteriranje jedrilica Hrvatska godinama najpopularnija svjetska destinacija, a istovremeno je vrlo popularna i za sve ostale vrste najrazličitijih plovila za razonodu u koje možemo ubrojiti obiteljske brodice, motorna plovila i jahte, katamarane, gumenjake, pa i morske kajake. Od srca vam želimo da iz osobnog iskustva „razotkrijeteˮ nautičku Hrvatsku i odaberete djelić koji je najbliži vašem srcu.


Prvi i najvidljiviji razlog dolaska u Hrvatsku njezine su prirodne ljepote. Hrvatska obala dom je za točno 1244 otoka, otočića i hridi, ali ono što ih čini posebnima nije njihov broj, već činjenica da formiraju mnogobrojne uvale i uvalice, plaže, špilje i klifove, a mjesta nedirnute prirodne ljepote preklapaju se sa šarmantnim primorskim gradićima. Taj jedinstveni arhipelag, koji se proteže na manje od 250 nautičkih milja uživa i blagu mediteransku klimu, plovidbu čini zabavnom i ugodnom.


Na hrvatskoj se obali smjestilo čak pet hrvatskih nacionalnih parkova, od čega su tri tipično morska (Brijuni, Kornati i Mljet), jedan poglavito planinski (Paklenica), a jedan morsko-riječni (Krka). Za dodirnuti njihovu ljepotu dovoljno je usmjeriti pramac u željenom smjeru.

Tragovi kulture življenja na hrvatskoj obali sežu u neolitik, a nastavljaju se kroz antičko doba i srednji vijek sve do današnjih vremena. U Hrvatskoj ćete pronaći ostatke iz baš svih razdoblja razvoja zapadne civilizacije, a mnoge dobro očuvane kulturne spomenike možete obići baš ploveći. Na taj način razumjet ćete današnju kulturu života koja se na hrvatskom moru odvija u ispreplitanju tradicije i modernog načina življenja, u kojoj plovidba zauzima nenadomjestivu ulogu. Kultura plovidbe u Hrvatskoj stara je koliko i život na ovim prostorima, a njezin današnji odraz najbolje se vidi u nautičkom turizmu. Modernom nautičaru pružaju se mogućnost uživanja u brojnim sadržajima koje nudi hrvatska obala, ali i za obilazak brojnih spomenika kulturne baštine pod UNESCO-ovom zaštitom. Takva povijesno-kulturna baština uglavnom nije dostupna dok ste u kupaćem kostimu. 

 

Jedan od osnovnih preduvjeta za bezbrižnu plovidbu čini i kvaliteta nautičke infrastrukture u Hrvatskoj. Osim što velikom broju posjetitelja omogućuju dobar i siguran vez, marine su danas ujedno i urbana središta koja pridonose zadovoljstvu posjetitelja Hrvatske. Jednom kad se privežete, briga za plovilo nestaje, a zabava počinje. Osim marina, gotovo svako malo mjesto uz more nudi i uslugu priveza čime se Hrvatska na određeni način može smatrati najvećom marinom na svijetu.

Boris Kačan

Ploveći Hrvatskom zaronit ćete i u čari autentične, pretežno mediteranske prehrane koja se temelji na svježim lokalnim namirnicama, koju oni koji su plovili Jadranom dobro poznaju. Bilo u tradicionalnoj ili modernoj interpretaciji, slasna jela odlično se slažu s lokalnim sortama vrhunskih vina za što je zahvalan idealan terroir za uzgoj brojnih sorti koje, baš kao i nautičari, vole sunce i more.

Nakon što sunce zađe, otkriva se bogatstvo različitih vrsta zabave. Od romantičnih trenutaka pod zvijezdama, preko lokalnih ljetnih događanja tipičnih za primorska mjesta do festivala klasične i moderne glazbe u kojima podjednako uživaju sve generacije, Hrvatska je nedvojbeno i mjesto za dobar provod za koji, kada ste na brodu, možete svaki dan birati drugo mjesto.

 

Ovdje su nabrojeni samo najvažniji aspekti života današnjih nautičara u Hrvatskoj. Ono što je u Hrvatskoj sasvim lako, i po čemu ona zaista jest posebna, jest mogućnost trenutačnog odabira načina na koji želite provoditi vrijeme na moru. Odabira ima gotovo bezbroj, od skrovitih uvala do živih gradova često vas dijeli samo nekoliko nautičkih milja, a različiti aspekti uživanja stalno su vam nadohvat ruke. Ono što im je zajedničko njihova je kvaliteta, koja se zrcali u kvaliteti vašeg boravka u Hrvatskoj.