Renesansna vinska priča sunčanoga hrvatskog otoka

Renesansna vinska priča sunčanoga hrvatskog otoka

Esencija mora i sunca

Otok Hvar od milja se naziva sunčanim otokom. Uživa gotovo planetarnu popularnost među nautičarima, a svoju privlačnost duguje prirodnim ljepotama, prekrasnim gradićima uz more i odličnoj otočkoj gastronomiji. Dio tog za mnoge neodoljivog mozaika čine i lokalna vina koja na Hvaru imaju svoju prepoznatljivost i autentičnost. Hvarski vinari prvi su u Dalmaciji napravili iskorak prema vrhunskoj kvaliteti koja danas krasi brojne male proizvođače u ovoj regiji.

 

Gledano kroz prizmu vina, Hvar dijelimo na osunčanu južnu stranu sa spektakularnim padinama koje na trenutke izgledaju da će kliznuti u more nad kojim se izdižu te na sjevernu stranu otoka kojom dominira Starogradsko polje.

Marijan Močivnik

Bilo da želite probati vino s nasada na Sv. Klementu, najvećem od Paklinskih otoka, bilo čuvene plavce s položaja Zavala ili Sv. Nedilja, svoj brod možete privezati gotovo pokraj vinskog podruma. 

S druge strane otoka čeka vas pomalo drugačija priča. Iako je grad Hvar pravi magnet za nautičare, danas mnogi jedra okreću i prema Starom Gradu, Jelsi i Vrboskoj i to nas nimalo ne čudi. Na sjevernoj strani Hvara još uvijek možete naći tradicionalne konobe otvorene za svakog namjernika, u čijim se interijerima zaustavilo vrijeme i gdje se čuvaju obiteljske tajne proizvodnje vina.

 

Svjetski je raritet plodno polje ograđeno suhozidima zaštićeno kao UNESCO-ova svjetska baština, položeno iza Starog Grada, na čijem se tlu više od 2400 godina uzgajaju kulture, među kojima i vinova loza.

Ivo Biočina

Najrasprostranjenija je sorta bogdanuša, elegantna i iskrena, te maraština – blaga i spremna na spajanja s recimo pričom, još jednom hvarskom sortom, pomalo divljom, ali koja daje bogate prinose. Ovo polje spaja Stari Grad s Općinom Jelsa i drugim mjestima središnjeg dijela otoka, gdje svoje polja i vinarije imaju neki od ključnih aktera hrvatske vinske renesanse.

ACI-jeva marina u Vrboskoj, toj od milja nazvanoj maloj Veneciji, kao i riva u Jelsi odlična su opcija za ljetni privez. Mnoga obiteljska gospodarstva ovog dijela otoka odlučila su zajahati dobar val te istrošene bačve i zastarjele metode proizvodnje vina unaprijediti do standarda dostojnih klijentele naviknute na najbolje.

 

Prije nego što odriješite cimu pruža vam se još jedna zanimljiva mogućnost, ostavite na nekoliko sati brod na sigurnom vezu i krenite kroz tunel na već opisanu veličanstvenu južnu stranu otoka.

Ivo Biočina

Okupani suncem, ali i pod utjecajem mora i kamena, djelomično njegovani na sedimentom tlu, grozdovi plavca „bore se” na ekstremnim padinama, zauzdani u kamene terase i daju možda najprepoznatljivija vina Dalmacije.

Kompleksni, ali harmonični plavci na cijelom potezu južnog dijela od Hvara do Zavale, pa i dalje „krivi su” za slavu koja je nadaleko poznata i koja s ponosom pronosi ime Hvara, a ovo je prilika da ih vidite iz njihove perspektive i razumijete njihovo podrijetlo.

Ako putem prema jugu slučajno ostanete bez „goriva”, zaokrenite u luku Sućuraj te se opskrbite zalihama, a sigurni smo da ćete vrlo brzo i sami pronaći dokaz da gdje god da posadite lozu na ovom otoku, plemenite ruke i ljubav prema lokalnim sortama izvlače čistu esenciju.