Rapsodija okusa ispred vašeg pramca

Rapsodija okusa ispred vašeg pramca

Razloga za popularnost nautike u Hrvatskoj ima mnogo, ali jedan od značajnijih jesu gastronomske delicije koje možete isprobati ploveći. Ono što je karakteristično za hrvatsko more jest svojevrsna simbioza nautičara i brojnih restorana koji uz dobru hranu često nude i siguran vez, a često su jedino dostupni morskim putem. Zaštitni znak lokalne gastronomske ponude autentična su i svježa jela, a po njima je Hrvatska svjetski poznata, barem u svijetu moreplovaca. Načini pripreme hrane često su vrlo jednostavni, a kvaliteta hrane leži u vrijednosti namirnica koje se nalaze u vašoj neposrednoj okolini.

 

Najjednostavnija i najkvalitetnija jela nude se od svježe ulovljene ribe pripremljene „na gradeleˮ, odnosno ispečene na žaru. Tajnu dobrog pečenja ribe čuvaju mnogi ugostitelji (prava je mudrost znati pogoditi jačinu vatre), a cijela riba poslužena tako jadranski je specijalitet. Obično se peku najbolje vrste bijele ribe poput orade, zubaca ili brancina, dok slasni zalogaji svježe ispečene plave ribe uspješno konkuriraju svojim prvoklasnim „rođacimaˮ, među kojima je posebno cijenjena jadranska tuna.

Maja Danica Pečanić

Ribe se spremaju i kuhanjem, a smatra se da se „na lešoˮ uz malo vode tako iz kovača ili škarpine izvlači najbolji okus. Međutim, jelo koje ima mjesto na pijedestalu kuhanja ribe naziva se „brudetˮ. U njemu se riba priprema zajedno s lukom, rajčicama i začinima, a umak koji se dobije ovakvim kuhanjem često je slasniji od same ribe. U ovom se načinu pripreme mogu uspješno kombinirati različite vrste riba i rakova, a najčuveniji način pripreme ovog jela jest na otvorenoj vatri na tronošcu.

Nabrojene recepture tradicionalno su najčešći načini kuhanja, ali riblji specijaliteti spremaju se na mnogo maštovitih načina. Glavni preduvjet ukusnom morskom jelu čine svježe namirnice. Neki restorani imaju i svoje ribarice kojima sami odlaze u lov, dok ih drugi nabavljaju od lokalnih ribolovaca. Često ćete u ranim jutarnjim satima zateći vlasnike restorana kako se vraćaju iz ribolova. Načini pripreme svježe ribe imaju široki raspon – riba se jede sirova, dimljena, sušena, pa čak i u vrsti hrvatske pizze, koju zovemo viška pogača.

 

Ribe nisu jedina morska stvorenja po kojima morska gastronomija stječe svoju slavu; Hrvatska je poznata i po kvaliteti rakova ulovljenih u Jadranu. Kvarnerski škamp pripada porodici koja naraste gotovo dvostruko veća od uobičajenih i izuzetno je cijenjena namirnica, odmah uz bok jastogu i hlapu, koji se love nešto južnije. Škampi se pripremaju na brojne načine, a iako nisu česta namirnica u hrvatskim restoranima, dubinski rakovi po svojoj cijenjenosti nimalo ne zaostaju za ostalim jelima iz obitelji rakova.

 

Osim ribama i rakovima, Hrvatska je dom mnogobrojnim školjkašima koji često završavaju u tanjurima nautičara. Kamenice, dagnje, kućice ili jakobove kapice gotovo su podjednako cijenjene jer se čuvaju živeći u moru i poslužuju u najkraćem mogućem roku, što aromu tih morskih plodova ističe do maksimuma. Hrvatska je poznata i po kvalitetnom mesu koje poslužuju lokalni restorani. Tradicija mesnih jela uglavnom pripada kontinentalnoj Hrvatskoj, ali s jednom važnom iznimkom. Ploveći ćete često vidjeti stada ovaca koja pasu travu pod brojnim otočkim stablima maslina, a te su simpatične životinje često i cijenjeni zalogaj. S obzirom na prirodnu ishranu, otočna janjetina obiluje okusom aromatičnih trava i soli zbog blizine mora, što ih čini slasnim i posebnim jelom na vašem tanjuru.

 

Sasvim je uobičajeno da ćete uz restorane ili mala mjesta na otocima zateći brojne povrtnjake, u kojima raste lokalno uzgojeno povrće puno okusa koje se poslužuje samostalno ili upotrebljava u pripremi ostalih jela. Glavna masnoća na kojoj se jela pripremaju jest, kao i na cijelom Sredozemlju, maslinovo ulje, a krošnje maslina nezaobilazan su dio hrvatskoga obalnog pejzaža. Tako se kombiniranjem kvalitetnih dodataka s namirnicama vrhunske kvalitete poput ribe i mesa, zaokružuje gastronomska priča, koja je često doslovno ispred vašeg pramca i samo čeka da proučite njezine okuse.

Boris Kačan

Različite sorte grožđa koje su karakteristične za hrvatsku obalu rastu u sunčanim satima oplemenjenom terroiru, a u brojnim se lokalnim vinarijama pretvaraju u slasne kapljice s izvornim potpisom hrvatskih vinara. Kada lokalna jela sparite s aromama vrhunskih hrvatskih vina (čiji su nasadi često odmah uz more), onda počinjete razumijevati kompletnost i kvalitetu hrvatske eno-gastronomske ponude.