Rajske uvale na Jadranu za koje samo nautičari znaju

Rajske uvale na Jadranu za koje samo nautičari znaju

Raj na zemlji za nautičare

Uvale naših otoka najprepoznatljiviji su dio hrvatske nautičke ponude. Zahvaljujući velikoj razvedenosti obale uvala je gotovo bezbroj. Izabrati najbolje od njih nije moguće, ali s vremenom se pokazalo u koje uvale nautičari najviše dolaze. To su i mjesta najveće gužve na moru za vrijeme turističke sezone, stoga vam naš popis može biti i dobra indikacija koja mjesta ne posjećivati ako ste ljubitelj mira i tišine. Kada smo napravili odabir najpopularnijih deset uvala od juga do sjevera, pokazalo se da uvijek moramo barem još toliko odredišta što ovaj članak ne trpi, stoga smo odlučili dodati barem još jednu, predstavljajući jedanaest uvala strateški raspoređenih po hrvatskoj obali.

Uvala Šunj (Lopud)

Lopud, Šunj
Aleksandar Gospić
Uvala Šunj

Uvala Šunj smjestila se na jednom od elafitskih dragulja – otoku Lopudu, a predstavlja najatraktivniju uvalu dubrovačkog akvatorija koja neopisivo podsjeća na tropske destinacije. Tirkizne boje mora te duga pješčana plaža omeđena strmim kamenim liticama, koja je nadvijena bujnom autohtonom vegetacijom u najkraćim je crtama opis te bajkovite morske lagune.

Luka Polače (Nacionalni park Mljet)

Ulaz u uvalu Polače
Osvin Pečar / JUNP Mljet
Ulaz u luku Polače

Polače predstavljaju najveću i najsigurniju mljetsku luku koju su u dalekoj prošlosti rado posjećivali grčki i rimski moreplovci. S mora se luka ne vidi jer je štite četiri hipnotizirajuće zelena i nježno isprepletena otočića, koji se s pravom mogu nazvati prirodnim lukobranom Polača. Najsigurnije utočište toga omiljenoga nautičkog odredišta južnog Jadrana predstavlja najdublje uvučena uvala Rogač iz koje svakako treba krenuti u istraživanje prirodnih simbola tog akvatorija – glasovitih Mljetskih jezera.

Bili žal (otok Korčula)

Bili žal, Korčula
Andrija Carli / TZO Lumbarda
Bili žal (otok Korčula)

Smještenu u neposrednoj blizini Lumbarde i grada Korčule, uvalu Bili žal karakterizira velika pješčana plaža zaštićena od zapadnih vjetrova. To popularno kupalište skriva i nasade sorte grk, koji rastu samo tu na cijelom Jadranu, a u čijim ćete kapljicama moći uživati ako posjetite lokalne vinare koji čuvaju tisućljetnu tradiciju vinarstva na tom području. Također, savjetujemo vam da se za posjet toj uvali opremite rekvizitima za igru na pijesku.

Otok Saplun (Lastovnjaci)

Tirkiznu lagunu koja se smjestila između otoka Sapluna te dva manja Arženjaka nautičari željni divljine i iskonskog spoja s prirodom neizostavno posjećuju. Saplunska laguna predstavlja ponajprije raj za ljubitelje kristalno bijelog pijeska po kojem je i dobio ime. Uz kliktaj mnogobrojnih galebova, opojni miris borovine te pogled na modru daleku pučinu na Saplunu vrijeme kao da stoji i samo postoji.

Ivo Biočina

Uvala Stiniva (otok Vis)

Uplovljenje u uvalu Stinivu, jednu od najslikovitijih uvala otoka Visa, ali i čitavog Jadrana, jedno je od najljepših iskustava svakog nautičara. Iza uskog, gotovo polukružnog ulaza omeđenog impresivnim strmim liticama, uvala se širi pa završava malim šljunčanim žalom koji krasi nekoliko ribarskih kućica. Stvarajući Stinivu, priroda se pokazala u svojem punom savršenstvu koje je malo narušeno brojnim posjetima turista koji hrle vidjeti tu prirodnu atrakciju.

Uvala Vinogradišće (Paklinski otoci)

Vinogradišće cove (Pakleni islands)
Ivo Pervan
Uvala Vinogradišće (Paklinski otoci)

Uvala Vinogradišće krasi južne obale Sv. Klementa, najvećeg i najpoznatijeg otoka Paklinskih otoka. Ta duboko uvučena uvala jedno je od najpopularnijih i najboljih sidrišta hvarskog akvatorija, osim za jakih južnih vjetrova kada spokojnu noć možete provesti na suprotnoj strani otoka – u ACI marini Palmižana. Uvalu Vinogradišće – među lokalnim nautičarima znanu i kao Južna Palmižana – krasi mala pješčana plaža, nekoliko vrsnih restorana, maštovito uređeni lounge bar, ali i kratka šetnica, ukrašena egzotičnim biljem koje je doneseno iz raznoraznih dijelova svijeta.

Zlatni rat (otok Brač)

Zlatni rat
Boris Kačan
Zlatni rat (otok Brač)

Zlatni rat na otoku Braču – plaža koja krasi mnogobrojne turističke brošure – pruža se nekoliko stotina metara u modrinu mora, a njezina osebujnost leži u tome što često mijenja oblik nastojeći ugoditi valovima i morskim strujama. Među bijelim oblucima plaže Zlatni rat nalazi se i kamen sreće, a riječ je o školjci u obliku poklopca morskoga puža. Legenda govori da osoba koja pronađe tu školjku postaje i ostaje miljenikom sreće čitavoga života. Iako u blizini nema pravog sidrišta, sam „ratˮ pruža dobro zaklonište nautičarima željnima dnevnog kupanja.

Uvala Lojena (Levrnaka)

Kornati
Aleksandar Gospić
Uvala Lojena (Levrnaka)

Pješčana uvala Lojena na otoku Levrnaki predstavlja ujedno i najljepšu plažu Nacionalnog parka Kornati. Tirkizne boje pješčanog dna, šljunčano žalo i okolne kamene obale na koje se nastavlja oskudna kornatska vegetacija nadsvođena nepreglednim nebeskim prostranstvom opisuju uvalu Lojena – uvalu snova. Uska prevlaka prošarana pokojim borom te nekolicinom kamenih kućica dijeli Lojenu od nasuprotne Levrnake, najveće uvale otoka te njezinih dvaju restorana.

Uvala Sakarun (Dugi otok)

Dugi otok, Sakarun
Ivo Biočina
Uvala Sakarun (Dugi otok)

Uvala Sakarun jedna je od najljepših pučinskih uvala Jadrana. Preko dana predstavlja popularno kupalište kopnenih posjetitelja, a kada padne noć, nautičari usidreni u Sakarunu mogu osjetiti njezin iskonski prirodni titraj. Karakteriziraju je primamljive boje mora koje se prelijevaju u tisućama tirkiznih boja, najfiniji bijeli pijesak te brojne podmorske vrulje zbog kojih je kupanje u biserno čistom moru i za najvećih temperatura posebno osvježenje.

Uvala Krivica (otok Lošinj)

Krivica cove
Hrvoje Serdar / TZG Mali Lošinj
Uvala Krivica (otok Lošinj)

Uvala Krivica još je jedna od uvala koja krasi hrvatske turističke plakate. Njezinim besprijekornim prirodnim ljepotama pridonosi i činjenica da je riječ o jednoj od najzaštićenijih uvala tog dijela Jadrana što najbolje potvrđuju borove grane spuštene gotovo do mora. Uvala je gotovo nenaseljena, a ukrašena je primamljivim smaragdnim bojama mora i nadvita visokim borovima, čiji opojni mirisi i neizostavan zvuk cvrčaka podsjećaju sva vaša osjetila da Krivica predstavlja mjesto vaših snova.

Boris Kačan

Uvala Sv. Ivan (Lubenice, Cres)

Najljepša plaža cresko-lošinjskog arhipelaga, nenaseljena uvala Sv. Ivan, smjestila se točno ispod magičnog mjesta Lubenice koje krasi srednjovjekovna utvrda izgrađena na visokim liticama s kojih se pruža nevjerojatan panoramski pogled. Strmom stazom moguće je uspeti se do Lubenica, ali kako se ta avantura preporučuje samo izdržljivim atletima, radije se opustite na pramcu broda okruženi smaragdnim bojama i jednim od ljepših šljunčanih žala. Sv. Ivan ipak nije prikladno sidrište za noć, koju savjetujemo provesti na sigurnom vezu možda u obližnjem gradu Cresu ili na Unijama.

Snovi sada mogu postati stvarnost, zaplovite Jadranom