Otok Šolta - carstvo divljine nadomak Splita

Otok Šolta - carstvo divljine nadomak Splita

Otok s dva lica

Otok Šolta nalazi se u neposrednoj blizini Splita i Trogira te je često odredište nautičarima koji počinju ili završavaju čartere u jednoj od njezinih uvala. Međutim, Šolta je mnogo više od zgodnog prenoćišta za nautičare u blizini Splita, otok je to ilirskih legendi, antičkih ribnjaka, srednjovjekovne poezije, bogate pomorske tradicije te sve zapaženije enologije i tipičnih mediteranskih gastronomskih specijaliteta.

Mario Paparela / TZ Šolta

Ono što je najbolje za današnje posjetitelje Šolte jest činjenica da duh prošlosti još uvijek možete osjetiti odmarajući se u jednoj od njezinih uvala, malenim mjestašcima uz more ili posjetom naseljenim mjestima u unutrašnjosti otoka. Naime, zbog povijesnih okolnosti, sela u unutrašnjosti otoka dugo su bile jedine stalno naseljene točke, da bi njihove luke s vremenom postale otočka mjesta, a danas i mali šarmantni nautički centri.

Tako Šolta ima osam naselja, Gornje, Srednje i Donje Selo, administrativno su središte Grohote u unutrašnjosti otoka – a njihove luke su današnji Rogač, Nečujam, Stomorska i Maslinica. Sve su okrenute kopnu i danas su središta ljetnih događanja na ovom otoku. Da vam relacije budu jasnije, svih osam mjesta smješteno je uzduž jedine otočne ceste koja vijuga od istoka do zapada i duga je svega četrnaest kilometara.

Petar Jurica / Hotel Martinis Marchi

Urbana središta

Odmah iza uvale Šešula na najzapadnijem dijelu otoka nalazi se staro ribarsko mjesto Maslinica, danas poznato po najljepšoj maloj marini u Hrvatskoj podno dvorca Martinis Marchi na južnoj strani uvale koji je obitelj Alberti sagradila 1708. godine, a obnovljen je kao moderan hotel s luksuznom marinom i privezištem za 40 brodova. Zahvaljujući marini u mjestu se razvila i ponuda za nautičare koji u Maslinici mogu uživati u nekoliko lijepih restorana s dobrom ponudom morskih specijaliteta.

Jure Ravlić / TZ Šolta

Smješten na sjevernoj strani otoka, Rogač je glavna šoltanska luka, s novoizgrađenim pristaništem za linijske brodove, ali i starom rivom koja se proteže od benzinske crpke prema dnu uvale, koja je danas lijepo malo privezište s naplatom. Osim priveza, nautičari često dolaze u Rogač radi ulijevanja goriva jer je ovdje vrijeme čekanja deseterostruko kraće od čekanja u Splitu.

Na udaljenosti od oko pola milje od Rogača, u smjeru jugoistoka, pred nama će se ukazati najveća i najrazvedenija šoltanska uvala Nečujam. U Piškeri, jednoj od najskrivenijih nečujamskih uvalica, car Dioklecijan imao je ribnjak, o čemu svjedoči podmorski zid na ulazu u uvalu na dubini od samo jednog metra koji lako možete obići roneći na dah. Nečujam je nadahnuo i oca hrvatske književnosti Marka Marulića koji je tu proveo mnogo vremena, stvarajući svoja remek-djela nadahnut mirom i harmonijom tog mjesta.

 

Na dvije milje od Nečujma dolazimo do znamenite Stomorske, razmjerno male luke s brojnim kamenim kućama uz rivu. Razvoj nautičkog turizma na Šolti počeo je upravo u tom najstarijem otočnom mjestu. Stomorčani su od davnina bili poznati po impozantnoj floti drvenih jedrenjaka, koji su im godinama služili za prijevoz vina, ulja, smokava i drva.

Mario Jelavić

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća brodari iz Stomorske rekonstruirali su drvene jedrenjake i stvorili brodove opremljene za turistička krstarenja po čitavom Jadranu. Danas je Stomorska atraktivan nautički centar na otoku s nizom vrsnih restorana, uz nautički dio lučice s 25 vezova za jedrilice i dva veza za megajahte.

Ako sa sigurnog veza u jednoj od otočkih luka odlučite otići u unutrašnjost otoka, ući ćete u jednu drugačiju prostorno-vremensku dimenziju, vrijeme je u unutrašnjosti Šolte jednostavno stalo. Obrađeno je nekoliko vinograda mahom mlađih vinogradara uključenih u projekt revitalizacije šoltanske autohtone sorte dobričić. Otok je prepun maslinika, jer je maslinarstvo trenutačno na otoku najrazvijenija poljoprivredna djelatnost, a na radost posjetitelja, razvija se i pčelarstvo pa za vrijeme posjeta unutrašnjosti Šolte možete uživati i u vrhunskom medu.

 

Od Grohota prema zapadu nalaze se Srednje i Donje Selo, oba očuvana u gotovo izvornom obliku, s kamenim kućicama i crkvom posred omanjeg trga. Baš spoj tradicije i suvremenosti daje Šolti neodoljivu privlačnost zbog koje danas ovaj otok postaje sve atraktivnija nautičarska destinacija.

Mario Paparela / TZ Šolta

Carstvo divljine

S južne, pučini okrenute strane otoka nalazi se niz „divljih” uvala u kojima još uvijek gotovo i nema tragova civilizacije, zahvaljujući teško pristupačnom terenu za posjetitelje koji im ne dolaze s mora. Moderni gusari danas „napadaju” s kopna i nautičari su u šoltanskim uvalama s južne strane otoka uglavnom sigurni od tih „napada iz civilizacije”.

Ploveći kroz Splitska vrata izlazimo na južnu stranu otoka, koju Šoltani nazivaju Izvanje. Prva uvala zove se Livka. Hidroarheološko je nalazište i atraktivna ronilačka destinacija, ali i uvala pogodna za spavanje po vjetrovima iz IV. i I. kvadranta. Do nje se prema zapadu smjestila duboka i prelijepa Stračinska, s prekrasnim žalima i nekoliko ribarskih kućica i vikendica.

 

Ploveći dalje na sjeverozapad, uz visoke okomite ploče koje se oštro spuštaju duboko u more, nailazimo na dvije lijepe i zavučene uvale, Grabovu i Senjsku. Obje u dnu imaju po nekoliko kućica i prelijepe žale. Prema legendi, ilirska je kraljica Teuta iznad Senjske imala dvore.

 

Za njima slijede dvije manje uvale Lučica i Jorja, u kojoj ćete pronaći bove za privez, a potom najpoznatija šoltanska južna uvala Tatinja. Dijeli se u tri kraka, u svakom je po nekoliko kućica i mula s ribarskim brodicama. Dalje prema sjeverozapadu nalazi se još nekoliko manjih uvala, od kojih je najljepša i najzaklonjenija Zaglav.

 

Osim ovih većih uvala na južnoj obali Šolte, možete pronaći i niz uvalica pogodnih za spavanje malih brodica po dobrom vremenu u pravom samotnjačkom „robinzonskom” okruženju, poput Poganice, ali ćete za to morati poznavati tehniku četveroveza za stijene, stoga vam ne preporučujemo noćenje u tim malim uvalama ako niste ekspert.

Iza Marinča rata na zapadnom kraju otoka otvorit će nam se prekrasan pogled na niz otočića koji krase zapadnu obalu Šolte, ispred najpoznatije nautičarske uvale na otoku, duboke i skrivene Šešule. U njoj se nalaze dva restorana s vezovima koji se ne naplaćuju, a služe isključivo gostima. Tu je i najstarija otočna vapnenica – na Šolti se još od doba kad je car Dioklecijan gradio palaču palilo vapno pa se kaže i da je Šolta gradila Split.