Nautičke večeri uz čašu dobrog vina

Nautičke večeri uz čašu dobrog vina

Ploveći po Hrvatskoj naići ćete na brojne fenomene koje će zanimati nautičare s vrlo različitim interesima, poput proučavanja kulturno-povijesne baštine, divljenja prirodnim kreacijama ili uživanja u živopisnim ljetnim večerima. Među brojnim je interesima koje možete „zadovoljiti” za vrijeme plovidbe proučavanje fenomena vina.

 

Vino je, kao i hrana, u cijelom svijetu postalo trend, pa tako i u Hrvatskoj svaka nova godina donosi nove, sve bolje „boce” koje ponosno brane čast hrvatskih vina. Ono što nautičare veže uz mogućnost uživanja u hrvatskim vinima jest mogućnost da mnogim vinarijama i vinogradima pristupe s palube plovila. Blizina mora, zanimljiv terroir i motivirani vinari dočekat će vas na svakom kutku hrvatske obale i otoka, nastavljajući tisućljetnu tradiciju proizvodnje vina u ovom dijelu Sredozemlja.

INDUX MEDIA d.o.o.

Poznati su slučajevi kada su ronioci/arheolozi imali prilike kušati vino iz antičkog doba koje je ostalo sačuvano u amforama potopljenih brodova.

Današnji moderni moreplovci ne moraju oblačiti ronilačko odijelo da bi istražili kvalitetu vinske ponude, jer plovidba Hrvatskom može biti itekako dobro „začinjena” otkrivanjem različitih vinskih aroma, i to specifičnih za pojedino područje plovidbe. Naime, raznolikost sorti i načina njihove prerade i čuvanja stvara veliki broj vrlo različitih zanimljivih vina, od kojih su mnoga vezana samo uz usko područje na kojem raste određena sorta.

 

Stoga pregled potencijalnih luka koje, na radost mnogih nautičara, mogu poslužiti kao baze za istraživanje vinske ponude Hrvatske stvara jedan sasvim specifičan „peljar”.

 

Južni Jadran

Pelješac protiv Korčule, crno protiv bijelog vina

 

Nemoguće je izdvojiti područje koje bi bilo najbolje posjetiti da biste razumjeli hrvatsku vinsku priču, to je nešto što želimo prepustiti „nepcima promatrača” te vam savjetujemo da, ako gajite taj interes, sami usporedite „različite jezike” koje govore hrvatska vina. Ali u kontekstu obilaska Hrvatske brodom i značaja koji nosi, na jugu hrvatske izdvaja se jedna izvanredna mikrolokacija, a to je područje između Korčule i Pelješca.

 

S jedne strane otok Korčula u svojim njedrima čuva najbolju hrvatsku sortu bijelog grožđa, čuveni pošip, čiji se nasadi na tom otoku nalaze na uzvisinama sa specifičnom mikroklimom, što čini vino s ovog otoka (ili od grožđa s ovog otoka) zaista posebnim.

 

Kao njegova suprotnost, uz samo more pokraj mjesta Lumbarda na pješčanom tlu raste sorta grk, vjerojatno „najluđe” hrvatsko bijelo vino, koje možete pronaći samo na tom mjestu. Istodobno je Korčula jedini otok u Hrvatskoj koji ima tri restorana s Michelinovom preporukom pa je zadovoljstvo za nepce zajamčeno ako ga posjetite. Pitanje je kako to napraviti na najbolji način. Preporučujemo vam da posjet glavnom otočkom gradu Korčuli iskoristite kao bazu za obilazak otoka unajmljenim automobilom, po mogućnosti uz stručno vodstvo. Ako imate manje plovilo, to možete učiniti i iz Lumbarde, a posjet ondašnjim vinarijama moguć je i pješke. S druge strane otoka smjestila se Vela Luka, koja će posjet mjestima Blato, Čara i Smokvica koja čuvaju arome bijelih vina učiniti najlakšim.

 

Ivo Biočina

U neposrednoj blizini Korčule nalazi se poluotok Pelješac, koji svojim crvenim vinima (u Dalmaciji poznatijima kao crna vina) oponira Korčuli. Zahvaljujući sastavu tla i čuvenim južnim padinama tog poluotoka, grožđe koje tamo raste iznimne je kvalitete.

S pozicija Dingač i Postup dolaze najcjenjenija vina, a broj je starih i novih vinarija na relativno malom području između Orebića i Stona respektabilan. Svima njima zaštitni je znak sorta plavac mali kao najraširenija sorta crnog grožđa u Hrvatskoj, koja na pravoj poziciji i u pravim rukama dobiva poseban značaj. Obilazak peljeških vinarija postao je stoga dio atraktivne turističke ponude, a turisti, koji najčešće dolaze iz Dubrovnika, pohode ih automobilima. Ako Pelješac posjećujete brodom, mnoge su vam poznate vinarije na dlanu, jer su dostupne s mora ili zahtijevaju samo kratku vožnju u unutrašnjost pa njihov obilazak postaje i omiljeni „sport” nautičara.

 

Iz luke Orebić lako ćete obići nekoliko cijenjenih vinarija, ali ona nije pogodna za velike brodove. Ali ako imate zaista velik brod, sve su šanse da ćete na njemu imati i posadu, koja vas u Orebiću može iskrcati, a ukrcati na drugom kraju otoka, primjerice u Trsteniku. Iz Trstenika također možete u obilazak uz prethodnu narudžbu automobila s vozačem, a ruta vas može odvesti preko područja Dingača kroz čuveni tunel u Potomje pa nazad u Trstenik na brod.

S južne je strane dobra lokacija za nautičare uvala Prapratna, gdje brod ipak morate ostaviti na sidru, dok se sa sjeverne strane poluotoka nalazi dobra luka Trpanj, u kojoj ćete pronaći dobru nautičku infrastrukturu, koja vam može poslužiti za istraživanje cijelog otoka.

 

S jedne strane Korčula, s druge strane Pelješac, a sve na ruti između Dubrovnika i Splita – ova točka južnog Jadrana nezaobilazno je mjesto za vinske sladokusce. Doslovce je ispred vašeg pramca i predstavlja simbol hrvatskog vinarstva koje je danas obojeno i u mnoge druge nijanse.