Morske pustolovine za najmlađe

Morske pustolovine za najmlađe

Nezaboravna plovidba uz dječji osmijeh

Djeca na brodu na najljepšem moru svijeta. Zvuči primamljivo? Obiteljska plovidba Jadranom odmor je iz snova za svakog nautičara. Gotovo da ne postoji ljetna aktivnost koja mališanima može pružiti toliko zabave, avanture, učenja i smijeha kao boravak na brodu. Paluba je sjajno mjesto za učenje novih vještina poput vrsta i vezanja užeta, naziva vjetrova ili prekrasnih hrvatskih otoka te sklapanja novih prijateljstava tijekom boravka u luci ili na sidru. Roditelji bi trebali tijekom planiranja morske pustolovine zapamtiti nekoliko praktičnih savjeta. A potom slijedi zabava i odmor za pamćenje.

 

Najiskusniji nautičari znaju da je planiranje osnova za sjajnu plovidbu. Planiraju se luke ulaska ili uvale za sidrenje, puni se brodska kuhinja i na popis se stavljaju sve stvari nužne za boravak na otvorenoj pučini. Plovidba s djecom iziskuje još pomnije proučavanje svih mogućih i nemogućih situacija koje se mogu dogoditi na moru. Ako planirate prvi put s djecom otići na brod, bolje krenuti korak po korak. To znači da je na početku najbolje krenuti na dnevni ili dvodnevni izlet na kojem će se vaši mališani naviknuti na ograničeni brodski prostor te naučiti osnovama kretanja i ponašanja, a vi ćete vidjeti kako podnose more i valove.

 

Sedmodnevno je putovanje za prvi put ipak prehrabra odluka jer ne znate hoće li vaš mališan patiti od morske bolesti. Isto tako, unajmite skipera ako ne vladate dovoljno dobro vještinama potrebnima za upravljanjem brodom. Neznanje vam može upropastiti odmor. Posebnu brigu treba voditi i o sigurnosti djece. Za početak, potrebno ih je upozoriti na sve opasne stvari na brodu poput konopa i sidra te im pokazati kako se sigurno kretati na palubi. Vodite brigu kako bi bilo poželjno da vaš ili iznajmljeni brod ima dodatnu zaštitnu mrežu na ogradi, kao i da djeca nose pojas za spašavanje. Bez obzira na to koliko bili dobri plivači, vi ćete biti mirniji, a oni sigurniji. Imajte na umu i prikladnu zaštitu od sunca jer je dječja koža znatno osjetljivija, a svakako ponesite i mnogo svježeg voća jer tijelo znatno brže dehidrira uz kombinaciju vjetra, sunca i soli.

 

Potom izaberite rutu putovanja. Hrvatska je sjajna destinacija za nautičare jer su otoci dovoljno blizu jedan drugome da svaki dan možete mijenjati destinaciju. Pritom vodite računa o djeci i nađite im zanimaju poput natjecanja u vezanju čvorova, pogađanja strana svijeta, otoka ili otkrivanja morskih životinja. Jedrenje je aktivan sport u kojem mogu mnogo naučiti o nekim važnim životnim stvarima kao što su timski rad, donošenje odluka ili preuzimanje odgovornosti, a usput razvijaju poštovanje prema moru i životu u prirodi.

Aleksandar Gospić

Tijekom plovidbe budite svjesni kako djeci neke stvari brzo dosade pa je poželjno birati kraće rute te luke i sidrišta u kojima će moći uživati u igri, kupanju, ronjenju i svim ostalim ljetnim radostima. Mali ljetni kapetani zauvijek će pamtiti te doživljaje.

Boris Kačan

Odvažite se na svoje prvo obiteljsko krstarenje. Hrvatsko more primit će vas poput najgostoljubivijeg domaćina.