Komiža – bajkovita luka s dugom nautičkom tradicijom

Komiža – bajkovita luka s dugom nautičkom tradicijom

Geološki raj

Viški arhipelag koji opisuje prostor između otoka Visa, Biševa, Palagruže, Sv. Andrije, Brusnika i Jabuke uvršten je u UNESCO-ovu svjetsku mrežu geoparkova zbog svojeg geološkog značaja. Taj arhipelag itekako je važan i nautičarima, a najposjećenije je područje ono između mjesta Komiža na otoku Visu i otoka Biševa.

 

Komiža predstavlja očaravajući mikrokozmos koji istodobno privlači nautičare, ali i ponosno zadržava svoj lokalni ugođaj. U dnu dubokog zaljeva, podno strmih litica ugnijezdilo se to bajkovito mjesto prošarano kamenim kućicama i ribarskim brodicama. To najstarije ribarsko mjesto na Jadranu omiljeno je odredište stranih i domaćih nautičara koji siguran zaklon mogu potražiti privezani s unutrašnje strane lukobrana.

Ivo Pervan

Ispred gradske plaže i lukobrana postavljen je i veliki broj plutača, ali budući da se ispred Komiže nalazi samo otvoreno more, nautičari privezani za njih i za vrijeme bonace moraju očekivati lagano ljuljuškanje svojeg plovila.

U osvježavajućim jutarnjim satima dok Sunce tek sramežljivo izviruje ponad okolnih uzvisina najljepše je posjetiti lokalnu tržnicu i ribarnicu te prošetati komiškim kaletama. Tada se najbolje može osjetiti puls lokalnog stanovništva.

 

U popodnevnim satima, zbog njezine potpune okrenutosti prema zapadu, Komižu Sunce grije kao na dlanu pa je to idealno vrijeme za morsko osvježenje. Prije no što padne noć svakako vrijedi posjetiti glavne simbole Komiže koji ocrtavaju život njezina stanovništva od daleke prošlosti pa do današnjih dana – impozantnu crkvu sv. Nikole na uzvisini, crkvu Gospe Gusarice na gradskoj plaži te Ribarski muzej koji se utaborio u mletačkoj kuli.

Ivo Pervan

Gajeta falkuša, tradicionalni brod kojim se veslalo do 40 nm udaljene Palagruže, simbol je po kojem je Komiža nadaleko prepoznata, a može se razgledati u prethodno spomenutom muzeju ili pak u svojem prirodnom ambijentu – komiškoj luci.

S gastronomskog aspekta Komiža pruža cijelu paletu mogućnosti od kojih se svakako izdvajaju jela spremljena od jastoga. Tematski izleti koje nude lokalne agencije raznoliki su – vinske i gastronomske ture, vojne ture, posjet kopnenim i morskim špiljama, zatim ronilački izleti, istraživanje biciklima, kajacima ili pak paraglajderom...