Kišobran – nautičarov najbolji prijatelj

Kišobran – nautičarov najbolji prijatelj

Poznata je činjenica da je za vrijeme himalajskih pristupa dobar kišobran prijatelj većine svjetski poznatih alpinista. Podno velikih planina moćna zaštitna odjeća nije vam potrebna ako hodate samo s – kišobranom. Jednako je tako i na moru. Zaštita od elemenata, u prvom redu vjetra i vode, na brodu je na posebnom mjestu.

 

Svaki će nautičar u obvezan popis opreme za plovidbu, osim asortimana za kupanje i zaštitu od sunca, stručne literature i dobrog naslova za čitanje te opreme za poneki hobi za koji ćete na brodu konačno imati vremena, uvrstiti i odjeću za zaštitu od lošeg vremena. Ploviti po moru bez nje zaista nije ugodno, ali ako „plovite” po kopnu dok ste privezani uz obalu, u svoju ćete opremu poželjeti uvrstiti i dobar kišobran.

 

Zacijelo se pitate što će vam kišobran kada ćete ionako brodom ploviti samo kada je vrijeme lijepo. Jednostavan je odgovor da ćete i za vrijeme najbolje prognoze ponekada doživjeti pokoji popodnevni ljetni pljusak pa će vam biti drago što kišobran imate i na brodu. Pametniji je odgovor onaj da ćete ako doživite promjenu vremena na moru, vjerojatno biti prisiljeni provesti barem neko vrijeme na sigurnom vezu uz kopno pa će vam ovaj jednostavan dodatak itekako dobro doći. Najpametniji je odgovor taj da sezonu plovidbe, ako možete, produljite u odnosu na ljetnu. Doživjet ćete jednu drugačiju Hrvatsku, bez uobičajene gužve koja na obali i otocima vlada u sezoni. Ako se odlučite za toplu jesen, temperature mora neće previše varirati u odnosu na ljeto, a ako se odlučite za proljeće, doživjet ćete duge i vedre dane na moru kakve je u ostalim periodima godine nemoguće proživjeti. U ovom vam slučaju kišobran postaje pratitelj u jednom drugom vidu.

Ivo Biočina

Ako se odlučite za dopunu „guštanja” na moru, prihvaćajući vremenske prilike onakvima kakve god jesu, istodobno otkrivajući ljepotu plovidbe bez „ružičastih naočala”, nošenje kišobrana na brod svojevrstan je znak slobode, što je osjećaj koji na moru itekako možete osjetiti. Na hrvatskom moru, po mogućnosti.