Kapetan i chef

Kapetan i chef

Pripremanje obroka u vlastitoj režiji dok ste na plovilu stvorit će posebne trenutke za vaše „ukućane” i dodatnu mogućnost uživanja dok ste na moru u nedirnutoj prirodi, daleko do civilizacije. Iako je neizostavan dio uživanja na moru u Hrvatskoj i posjet brojnim restoranima namijenjenima nautičarima, pripremanje vlastite hrane na brodu daje posebnu draž plovidbi. Dok u smiraj dana poslužujete specijalitete iz vlastite kuhinje svojem boravku na brodu dodat ćete još jednu, sasvim osobnu aromu. To svakako ima svoje prednosti i nedostatke, jer „brod nije kuća”, ali se, po našem mišljenju, uložen trud višestruko vraća.

 

Na malim plovilima ograničeni ste i prostorom i mogućnostima pripreme namirnica. Stoga je najvažnije realno procijeniti mogućnosti i uskladiti ih s odabirom obroka. Brodska kuhala na malim brodovima uglavnom su ograničena na dva ili tri plinska plamenika i plinsku pećnicu. Također, korisna površina kuhala znatno je manja nego ona kod kuće, a jednako je i s površinom za pripremu i sjeckanje namirnica. Međutim, kada pravilno procijenite resurse, onda možete izvoditi mala čuda u kuhinji.

Boris Kačan
Po nekom nepisanom pravilu, na brodu tijekom dana pripremate jedan ozbiljan obrok, a ostatak dana radije se posvetite kupanju, plovidbi ili razgledavanju, ukratko – uživanciji.

Ne ulazeći u kvalitetu doručka ili salate za ručak, to nećemo uvrstiti pod ozbiljnu pripremu hrane, već ćemo se koncentrirati na one obroke koji se kuhaju dulje od petnaest minuta. Naš je savjet da procijenite koje se jelo najdulje kuha i da s njim započnete. Vrijeme kuhanja tog jela neka bude procijenjeno vrijeme za kuhanje cijelog obroka, a sve ostalo realizirajte u međuvremenu. Tako napravite i optimizaciju posuđa, jer su vam vjerojatno i tu resursi ograničeni.

 

Iako svatko tko voli kuhati ima svoje specijalitete, naš je savjet da „bacite oko” na okruženje u kojem se nalazite. Možda se dio sastojaka za vaš obrok ili njegov dodatak nalazi u vašem neposrednom okruženju. Hrvatska obala i otoci bogati su mediteranskim biljem, visokokvalitetnim uljima i kapljicama vrhunskih vina koja će se možda baš sljubiti s vašim obrokom. Tako ćete imati dodatnu kvalitetu u hrani koju pripremate, uz autentičan potpis okoliša, makar samo u jelo ubacili grančicu ružmarina koju ste pronašli blizu plovila…

 

Za jela koja planirate napravite što bolju pripremu. Isjeckajte sve unaprijed i pripremite kao da imate asistenta. Tako će vam skučeni prostor funkcionirati znatno bolje funkcionirati. Morate paziti i na teško predvidive stvari, na primjer hoće li vam vjetar ugasiti plamen na štednjaku ili hoće li vam se sadržaj lonaca izlijevati ako pokraj vas prođe neka „nepristojna” brodica izazivajući valove.

 

Maja Danica Pečanić
Osim o samom kuhanju, na brodu morate voditi računa i o posluživanju. Napravite plan redoslijeda i posuđa za posluživanje. Tako ćete omogućiti da jela budu poslužena u pravo vrijeme i na pravi način.
Steffen Krstinić / I.D. Riva Tours
Planiranje što više koraka unaprijed, koliko god komplicirano zvučalo, zapravo maksimalno pojednostavljuje proces, prevenira probleme i naposljetku vam omogućuje da pokažete svoj kulinarski talent. Zbog toga vjerojatno i čitate ovaj tekst.
Želimo vama i vašim prijateljima dobar tek.