Čaroban Jadran ispod prekrasne morske površine

Čaroban Jadran ispod prekrasne morske površine

Zadržite dah

Hrvatski dio Jadrana izrazito je atraktivan za ronjenje. More je kristalno čisto i prozirno, obiluje atraktivnim podvodnim grebenima, zidovima i špiljama te jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama. Dodamo li tome i brojna atraktivna podvodna arheološka nalazišta te olupine brodova (i zrakoplova) potonulih od antike do danas, jasno je zašto je hrvatsko podmorje vrhunska ronilačka destinacija, jednako zanimljiva ozbiljnijim roniocima, kao i rekreativcima koji u istraživanje kreću samo s maskom i disaljkom.


Ploveći Jadranom možete uživati i u uslugama brojnih ronilačkih centara na hrvatskoj obali, kombinirajući radosti plovidbe s čarobnim svijetom podmorja. Ronjenje može biti samo dopuna vaše plovidbe, kao što istu možete potpuno podrediti zaronima planirajući rutu s obzirom na ronilačke lokacije koje namjeravate posjetiti, ovisno o svojim željama i ronilačkoj vještini.


Najveća ronilačka atrakcija na hrvatskoj obali svakako je olupina austrougarskoga linijskog broda Baron Gautsch, koji je 1914. udario u minu i potonuo nedaleko od Rovinja. Taj osamdeset i četiri metra dugačak brod uspravno leži na pjeskovitom dnu na dubini od 40 metara i sada je umjetni brak na kojemu su dom pronašle mnoge biljne i životinjske vrste, pa se tijekom zarona mogu vidjeti jata gira, škarpine, šarazi, različiti koralji i spužve. 
Na istočnoj obali Cresa nalaze se otočići Veli i Mali Ćutin s atraktivnim podvodnim zidom koji pada više od 50 metara, a nešto južnije, uz otok Premudu, ronilačka atrakcija jedinstven je sustav podmorskih špilja koji je zbog veličine i ljepote prozvan Katedrala.


Nedaleko od otoka Hvara, u arhipelagu Paklinskih otoka, izvrstan lokalitet za ronjenje predstavlja podmorje otočića Vodnjaka, s kamenim obeliskom koji se zbog oblika naziva Kampanel. Ono što posebno izdvaja lokaciju uvale Vrulja kod Brela jesu litice koje se obrušavaju i više od 100 metara u dubinu. Tu se rijeka Cetina, jednim svojim krakom, u tajanstvenim dubinama podzemlja spaja s morem i stvara stup slatke vode koji se izdiže iz podzemnih izvora. Za razliku od lijenih i širokih ušća u koje rijeka donosi pijesak i mulj, tu je glavno obilježje kamen obrastao životom.

Ivo Biočina

Od lokacija na južnom Jadranu valja izdvojiti otočić Mrkanjac kraj Cavtata, zatim podmorje oko rta Lenge na Mljetu, podvodne litice otočića Bijelca u blizini Lastova te podmorje oko Visa, gdje pored brojnih olupina brodova počiva i nekoliko desetaka aviona iz Drugoga svjetskog rata.

Ronioci i brojni ljubitelji morskih dubina odavno su prepoznali ljepote jadranskog podmorja. Iste se nalaze na raspolaganju nautičarima, samo s druge strane morske površine.