Brač – otok na kojem će vas zavesti dalmatinski šarm

Brač – otok na kojem će vas zavesti dalmatinski šarm

Sjeverne obale otoka Brača predstavljaju nautičku oazu koju posljednjih godina nautičari tek sramežljivo otkrivaju. Naime, tek pokoji nautičar svoj pramac usmjeri prema ovom dijelu otoka, dok preostali dio moreplovaca hipnotiziran destinacijama kao što su Hvar, Vis i Modra špilja – ostaje uskraćen za sve što pružaju samozatajna obale otoka Brača. Uzrok je tome i percepcija tog otoka kao gotovo kopnene destinacije, jer je s kopnom povezan na dva mjesta brojnim trajektnim linijama, ali je upravo zbog toga što ga zaobilazi (veći broj) nautičara Brač sačuvao dalmatinski šarm koji je na nekim mjestima danas izgubljen.

 

Jedini opravdan razlog da se ovaj dio Jadrana zaobiđe jesu jači vjetrovi iz I. i IV. kvadranta, s obzirom na to da ove obale otoka Brača u takvim vremenskim okolnostima ne nude siguran zaklon, pa treba dobro pogledati prognozu prije nego što se otisnete k toj destinaciji. U protivnom, osim skladnih gradića, autentičnih muzeja, maštovito osmišljenih tematskih staza i gastronomskih poslastica, ovaj slikoviti dio otoka posjetiteljima kao na dlanu nudi ono najvrjednije – spontani lokalni doživljaj.

 

Sutivan je osebujno mjesto koje kao da se razlilo oko male lučice koja je uglavnom zauzeta lokalnim barkama, a slobodan vez uz novouređeni lukobran više nalikuje glavnom zgoditku na lotu. Sutivan je mjesto koje krase kuće u obliku kula i pravih malih palača, zatim Aleja palmi i stoljetni gradski park, katakombe i još pregršt zanimljivosti koje najbolje ocrtava poučna staza „Pjesma na moru”.

 

Duh Sutivana, kako ga njegovi stanovnici zovu, upečatljiviji je i od prelijepih vizura ovog mjesta, a najbolje opisan kroz ime, kreativnost i energiju festivala „Vanka regule”. Danas Sutivan uživa u jednom od najboljih hotela u Hrvatskoj koji se sasvim uklopio u centar mjesta, što mu je dalo dodatnu privlačnost.

Ivo Biočina

Iako se minijaturna lučica nalazi i u obližnjim Podmircima, zbog nedostatka sigurnih vezova, mnogo je bezbrižnija varijanta prići im kopnenim putem. Svakako treba posjetiti prvi Muzej uljarstva na otoku pa Mirca kao zavičaj maslinarstva upoznati kroz atraktivnu pješačku stazu „Maslinovi puti”.

Supetar mnogobrojne trajektne veze neraskidivo povezuju sa Splitom pa ga kao glavnu luku na otoku karakterizira gradski šušur i vreva. Kao nautička destinacija tek je odnedavno prepoznat, za što najveću zaslugu ima povećanje broja komercijalnih vezova kojih je trenutačno oko 30.

Dalmacija kao što je nekad bila

Najbolji način za upoznavanje „opipljivih” ljepota ovog grada predstavlja tematska tura „Dan s Rendićem”. Ivan Rendić prvi je hrvatski moderni kipar, koji je svojem rodnom mjestu podario brojne spomenike koje svakako vrijedi obići, a nakon toga supetarsku priču lijepo je zaokružiti upoznavajući gastronomiju, kulturu i način življenja ovog kraja – za što se pobrinula još jedna tematska priča „Dolcevita”.

 

Inače, Brač je svjetski poznato odredište po kamenu i kamenoklesarstvu, a privez u primorskim mjestima otoka omogućuje vam posjet kamenoklesarskim radionicama i trgovinama smještenima u unutrašnjosti koje još čuvaju tu vještinu na otoku.

Sljedeća je perla ove skladne bračke ogrlice Splitska i nautičarima se svakako preporučuje da je posjete. Siguran vez može se pronaći u samoj luci ovog skladnog mjestašca koje krase kamene kuće i bujna borova šuma, a za sjevernih vjetrova sidrenje u susjednoj uvali Zastup poslužit će kao odlična alternativa. Tu se nalazi i obiteljski dvorac koji je zaslužan što se Splitska obranila od napada gusara s mora.

Splitsku samo dva kilometra dijele od bajkovitog Škripa koji se zavukao u unutrašnjost otoka. To je najstarije i najautentičnije mjesto na otoku Braču u kojem se nalazi i jedan od osebujnijih hrvatskih muzeja – Muzej otoka Brača.

Osim toga, svakako treba posjetiti i rimski kamenolom Rasohe čiji je kamen upotrijebljen za izgradnju Dioklecijanove palače, upisane na UNESCO-ov popis zaštićene baštine.

Nina Škunca

Postira je „najribarskije” mjesto na otoku čiji je zaštitni znak tvornica ribljih konzervi, a najupečatljiviji simbol „Mala noćna regata”.

Ovu osebujnu regatu koja se održava sredinom kolovoza „pokreće” lokalni noćni vjetar gažul dok sveukupni doživljaj upotpunjuje Mozartova Mala noćna muzika koja se čuje iz pozadine.

 

Za nautičare je u Postirama uređeno 20-ak novih vezova, a planira se i daljnje povećanje tog broja. Postira su nastala kao luka obližnjeg Dola, mjesta koje, osim što osvaja svojim autentičnim izgledom, predstavlja pravi raj za gurmane i vinoljupce.