Zagreb

Zagreb

Pravo srce Hrvatske je grad Zagreb, koji postaje sve značajnije turističko odredište. Temelji grada gradili su se stoljećima, od prvog spomena Zagreba početkom 11. stoljeća. No kao jedinstvena gradska cjelina poznat je od polovice 19. stoljeća, kada dolazi do spajanja Gradeca i Kaptola, dotadašnjih naselja smještenih na dvama susjednim brežuljcima. Time su se spojili tijekom dugi niz stoljeća sukobljeni stanovnici dvaju naselja: na Gradecu su to bili građani, obrtnici i trgovci, a na Kaptolu svećenici. O tim bi odnosima imala što ispričati Ulica Krvavi most – na mjestu nekadašnjeg mosta preko potoka Medveščak, koji je povezivao (ili, u ovom slučaju, razdvajao) biskupski Kaptol i kraljevski grad Gradec, krvarili su u međusobnim obračunima brojni stanovnici dvaju naselja. No žrtve nisu zabilježene. Ovo je mjesto nadahnulo hrvatsku književnicu Mariju Jurić Zagorku, koja je povijesnim romanom „Tajna krvavog mosta” započela svoj čuveni ciklus „Grička vještica”. Najstariji dijelovi Zagreba, Gradec i Kaptol, danas se ubrajaju među najljepše sačuvane secesijske jezgre u Europi. Povezuje ih legenda o tunelima u njihovu podzemlju, od kojih neki vode do Medvedgrada, utvrde smještene na jednom od južnih obronaka Medvednice.

Ivo Bičina

No, prije negoli se uputite na tu planinu sjeverno od Zagreba na Griču, kako se još naziva Gradec, razgledajte Kamenita vrata, dio obrambenog sustava povijesnog naselja, u čijem se prolazu nalazi kapelica Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada.

Julien Duval / Arhiva TZG Zagreb

Na današnjemu Gornjem gradu je i crkva svetog Marka, jedna od najstarijih građevina u Zagrebu. Smještena je na Markovu trgu (Trgu svetog Marka), koji je ujedno politički centar Hrvatske. Tu se, naime, nalaze Banski dvori, sjedište Vlade, i zgrada hrvatskog parlamenta.

S Griča svaki dan točno u podne pucnjem označi sredinu dana Grički top. Smješten je u kuli Lotrščak, koja je sastavni dio Javne ustanove Galerije Klovićevi dvori, jednog od najznačajnijih odredišta ljubitelja kulture u Zagrebu i Hrvatskoj. Smještena u zgradi isusovačkog samostana na Gornjem gradu, galerija ugošćuje djela najslavnije svjetske baštine, hrvatske povijesti umjetnosti te suvremene umjetnosti. Tu je i Muzej prekinutih veza, u koji kao eksponati iz različitih krajeva svijeta pristižu uspomene na ljubavne brodolome. Gornji i Donji grad danas su fizički povezani, među ostalim, i popularnom uspinjačom, najkraćom žičanom željeznicom na svijetu koja je namijenjena javnom prometu. Njome ćete se za minutu, pa i manje, spustiti u Donji grad, u Ilicu, najdužu zagrebačku ulicu, kojom ćete stići do glavnoga zagrebačkog trga, Trga bana Jelačića, a odavde i do, po nekima, najprepoznatljivijeg dijela Zagreba, neogotičke zagrebačke katedrale na kaptolskom trgu. Do osam parkova takozvane Lenuzzijeve potkove dospjet ćete laganom šetnjom preko tržnice Dolac, na kojoj možete kušati domaće proizvode.

 

Gradskim parkom činit će vam se i Park prirode Medvednica, koja se nalazi u blizini Zagreba, i to zbog svojih uređenih staza, povijesnih spomenika i rekreativnog sadržaja. Medvednica je omiljeno izletište Zagrepčana, koje ljubav prema boravku u prirodi vodi i na zagrebačko jezero Jarun, poznato kupalište i šetalište smješteno uz obalu rijeke Save, ali i u park Maksimir.

Marko Vrdoljak / Arhiva TZG Zagreb

Kao turističko odredište poznato je i groblje Mirogoj, i to zbog svojih neorenesansnih arkada, grobova istaknutih osoba iz hrvatskoga političkog i kulturnog života te velikog broja nadgrobnih spomenika koji su djelo poznatih autora.

Grad Zagreb

Stari grad mlad duhom

Hrvatska prijestolnica mlada je i zaigrana duhom unatoč gotovo tisućljetnoj povijesti svojega Staroga grada. Grad živi u ritmu uspješnih poduzeća, a opušta se sa zalaskom Sunca. Iako žive u istinski suvremenom gradu, Zagrepčani će vas dočekati s tradicionalnom hrvatskom gostoljubivošću.