Vinska regija Dalmacija

Vinska regija Dalmacija

Za razliku od ostalih vinskih regija, u Dalmaciji prevlast imaju crne vinske sorte koje najbolje uspijevaju na nepristupačnim terenima na nekima od najljepših dalmatinskih otoka.

 

Dalmacija je jedna od četiri vinske regije u Hrvatskoj, a obuhvaća sve od Zadra i njegova zaleđa do Konavala na krajnjem jugu države. Upravo su u ovoj regiji pronađeni najstariji zapisi o uzgoju vinove loze na domaćem tlu, na čijem se dalmatinskom dijelu još uvijek tradicionalno proizvodi više crnih nego bijelih vina. Dalmacija ima neke od najljepših hrvatskih vinogradarskih položaja koji uključuju teško pristupačne i zahtjevne strmine, ali na kojima rastu najkvalitetniji primjerci vinove loze.

 

Plavac mali od crnih i pošip od bijelih sorti nositelji su dalmatinskog vinarstva, no ono što privlači pozornost brojnih entuzijasta svakako je veliki broj autohtonih sorti kao što su kujundžuša, plavina, maraština, bogdanuša, debit ili slično, a čiji potencijal prepoznaje i sve više dalmatinskih vinara. Među tim je sortama i tribidrag, odnosno crljenak ili zinfandel, za koji je otkriveno da je jedan od roditelja plavca malog. Sam plavac mali najbolje uspijeva na oštrim padinama Pelješca, Hvara i Brača, s kojih puca nezaboravan pogled na plavetnilo Jadranskog mora i daleki horizont.

 

Osim spomenutih otoka, i Korčula zauzima važno mjesto u ovoj vinskoj regiji jer s nje dolaze grk i pošip, autohtone bijele vinske sorte od kojih se proizvode kvalitetna i posebno cijenjena bijela vina. U okolici Šibenika, Primoštena i Nadina uspijevaju još i babić i debit, kao i međunarodne sorte crnog grožđa koje se uzgajaju i u dubrovačkom zaleđu i Konavlima. Na samom jugu Hrvatske uspijeva još jedna zanimljiva sorta – dubrovačka malvasia, vinova loza od čijeg se grožđa rade suha, ali i slatka vina prosušivanjem njezinih bobica. U cijeloj Dalmaciji u posljednjih deset godina kontinuirano raste broj malih proizvođača vina koji primjenjuju napredniju tehnologiju kako bi izvukli najbolje iz onoga što im priroda daje, a pritom osvajaju i međunarodna priznanja za kvalitetu.