Vinska regija Bregovita Hrvatska

Vinska regija Bregovita Hrvatska

Hrvatska je podijeljena u četiri vinske regije, a u Bregovitoj Hrvatskoj vinogradari većinom uzgajaju bijele vinske sorte i vina se proizvode u obiteljskim vinarijama.

 

Bregovita Hrvatska jedna je od četiri hrvatske vinske regije, proteže se cijelim središnjim i sjeverozapadnim dijelom Hrvatske, a obuhvaća vinske položaje Međimurje, Zagorje, Prigorje, Plešivicu i Moslavinu. U ovoj regiji vinogradari pretežito sade i uzgajaju bijele vinske sorte kao što su rajnski rizling, sauvignon bijeli, pinot sivi i bijeli, chardonnay, silvanac zeleni, graševina i muškat žuti, ali i stare autohtone sorte kao što su škrlet iz Moslavine, pušipel iz Međimurja ili pak kraljevina. Iako bijele prevladavaju, na području uspijevaju i neke crne vinske sorte kao što su pinot crni i frankovka. Internacionalne sorte sade se na svim vinogorjima Bregovite Hrvatske, dok su one lokalne raspoređene po vinskim položajima. Škrlet tako raste samo u Moslavini, dok kraljevina raste po cijelom Prigorju uz pojedine nasade u drugim dijelovima regije.

 

Kada je riječ o načinu uzgoja, vinogradari Bregovite Hrvatske primjenjuju metode u rasponu od konvencionalnog pristupa uzgoju pa do sve popularnije biodinamike, a loza se uzgaja na karakterističnim brežuljcima po kojima je sama regija i dobila naziv. Što se same proizvodnje tiče, u ovoj regiji nema vinarija s velikom proizvodnjom kao što je to slučaj u Slavoniji i Podunavlju, nego je riječ o manjim, obiteljskim vinarijama. Na brežuljcima tik uz vinograde, u kletima i vikendicama s podrumima, počela su tako nastajati neka od najboljih vina ovog područja. Bregovita Hrvatska posebna je i po sve intenzivnijoj proizvodnji pjenušaca kojoj pogoduju klima i tlo ove regije, i to osobito na Plešivici, a upravo se kraljevina kao sorta pokazala kao izvrstan izbor za tu namjenu.