Samoborske kremšnite

Samoborske kremšnite

Već pri samom spomenu Samobora, šarmantnog gradića udaljenog tek dvadesetak kilometara od Zagreba, prva pomisao koja većini Hrvata pada na pamet ukusne su samoborske kremšnite ili krempite, kolač s kremom koji se danas može pronaći u većini tradicionalnih slastičarnica.

 

U vrijeme karnevala, kada se većina hrvatskih gradova pretvori u paradu šarenih kostima i uličnog veselja, u kontinentalnoj Hrvatskoj uz krafne često se jedu upravo kremšnite, čiji je izvorni recept očuvan sve ove godine. Smatra se da se najbolje kremšnite mogu kušati samo u Samoboru, odakle ovaj kolač i potječe, a zbog njih se brojni stanovnici Zagrebačke županije upućuju na izlet upravo u ovaj barokni grad.

 

Kremšnita je prepoznatljiva po svojoj laganoj žutoj kremi koja se priprema od jaja, mlijeka, šećera i brašna, a nalazi se između dva sloja prhkoga lisnatog tijesta, s tankim slojem tučenog slatkog vrhnja skrivenog ispod gornje kore. Za izvornog autora recepta koji je osvojio Samoborce navodi se Đuro Lukačić, slastičar koji je nakon povratka s naukovanja u Beču, Budimpešti i Zagrebu, nadahnut utjecajima iz susjednih zemalja, u dvadesetim godinama prošlog stoljeća prilagodio desert na njemačkom znan kao Cremeschnitte i stvorio kolač koji danas čini dio identiteta ovog hrvatskog grada. Kore koje se upotrebljavaju na dnu i na vrhu ovog kolača peku se unaprijed, a lagana krema priprema se od tučenih bjelanjaka pomiješanih sa smjesom pripremljenom od mlijeka, šećera, vanilin šećera, žumanjaka i malo brašna.

 

Iako se naizgled čini jednostavna, ukusnu žutu kremu zapravo nije lako pripremiti jer zahtijeva mnogo pažnje, ali i brzine kako bi se svi sastojci savršeno sljubili. Štoviše, kaže se da su za pripremu ovog deserta potrebne dvije osobe jer se žumanjci i bjelanjci moraju pripremati istodobno kako bi rezultat bio prava i slasna samoborska kremšnita.

 

Prije posluživanja kolač se reže na velike kocke, a za kraj se svaka desertna kocka posipa šećerom u prahu, koji dodaje slatkoću ovom inače umjereno slatkom kolaču.