Masline i maslinovo ulje

Masline i maslinovo ulje

Među najuspjelijim poljoprivrednim obnovama starih kultura ističe se slučaj preporoda maslinarstva. Od najzapadnijih dijelova istarske regije, uzduž jadranskog mora, uključujući sve veće i mnoge manje otoke, do istočne granice dubrovačke regije, uzgaja se maslina. Novi maslinici niču svake godine, mladi stručnjaci osvajaju ugledna domaća i međunarodna priznanja, a njihova ulja spadaju u apsolutni vrh mediteranskog maslinarstva. I opet je osobina maslinovih ulja iz Hrvatske činjenica da najbolja potječu iz malenih maslinika, gdje doslovce svako stablo uživa posebnu njegu i osobitu naklonost i ljubav svojih seljana. Neke navike i običaji, poput pranja maslina u moru, čine hrvatska maslinova ulja još osobitijima. Buža i oblica najčešće su i najraširenije autohtone sorte maslina u Hrvatskoj. Iako su uobičajena miješanja sorti maslina, posljednjih sezona vrhunski domaći maslinari počinju nuditi i sortna maslinova ulja, gdje se posebno ističe upravo ponuda autohtonih sorti. Najbolja ulja nude se često u prestižnim vinotekama.

Lun, maslinik
Saša Drvenica

Među znalcima najbolja maslinova ulja, vrhunski svježi kruh i sol, bez drugih dodataka, postaju sve popularnije predjelo, čak i u luksuznim restoranima. Dodaci toj veličanstvenoj jednostavnosti mogu biti kapri, a osobito su cijenjene punjene usoljene ribe prelivene maslinovim uljem, uz nekoliko kapi dobra octa i nekoliko listića tanko narezane kapule. Marinade sirove ribe u vrhunskom maslinovu ulju, osobito inćuna, uz koji se dodaje sok domaćih limuna posebno su na cijeni u splitskoj i zadarskoj regiji.

 

Zapečene masline stari su način odgorčavanja maslina. Zapečene masline čuvaju se u maslinovu ulju i aromatiziraju mediteranskim travama, poglavito ružmarinom, što je ujedno i najbolji način za uživanje u plodovima maslina. Među pekarima obnavlja se i navika pečenja kruha začinjenog komadićima maslina.

Aleksandar Gospić

Zelene i crne masline melju se i služe kao namaz, obično za kruh. Pametni kuhari upotrebljavaju taj namaz i kao začin za prženu punjenu ribu i različite mesne odreske.

Znaš li za nevjerojatne mediteranske masline?

Bilo da je svrstavate u voće ili povrće, morate priznati – maslina je čaroban plod.