Skradinska torta

Skradinska torta

Jedan od omiljenih specijaliteta skradinskog kraja desert je bez kojeg ne može proći nijedna proslava ni svečani ručak, a posebno se kroz povijest pripremala za svadbene svečanosti. Riječ je o skradinskoj torti, slatkom kolaču koji su u 14. stoljeću skradinske mladenke same pekle uoči prve bračne noći kako bi impresionirale svojeg odabranika i mirno uplovile u bračnu luku.

 

Smatra se da izvorni recept za ovaj ukusni desert danas u Skradinu čuva tek nekoliko domaćica, iako se popis njegovih sastojaka kroz povijest zapravo nije znatno mijenjao.

 

Danas se ovaj slasni kolač priprema od domaćih jaja koja se pažljivo razdvajaju na žumanjke i bjelanjke, koji se zasebno miješaju. U razmućene žumanjke dodaju se šećer ili med, naribana korica limuna i naranče, žlica ruma ili likera od ruža i vanilija, a potom se u smjesu postupno ubacuju sitno mljeveni orasi i mljeveni bademi, s naglaskom na orasima, kojih je trostruko više. Potom se smjesi dodaju i dobro istučeni bjelanjci te se nakon sljubljivanja svih sastojaka smjesa izlijeva u maslacem premazani kalup te peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva. Nakon petnaestak minuta temperatura pećnice smanjuje se na 150 Celzijevih stupnjeva te se torta peče još otprilike sat vremena. Nakon što se torta izvadi iz pećnice i dobro ohladi, potrebno ju je preliti rastopljenom čokoladom u koju je dodano malo maslaca i mlijeka po potrebi, a potom ukrasiti listićima badema ili na polovice narezanim orasima.

 

Rahli kolač preliven raskošnom čokoladom i obogaćen hrskavim orašastim plodovima zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a pritom će na stol donijeti dašak skradinskog kraja. Uz krišku prave skradinske torte tradicionalno se nazdravljalo domaćim pićima poput prošeka, dalmatinskoga desertnog vina posebne slatkoće i živosti, kako bi se na lijep i ukusan način zaokružio ritual blagovanja.