Zmajeva špilja

Zmajeva špilja

Znate li gdje se nalazi ona predivna šljunčana plaža koja često mijenja svoj oblik, a čije su fotografije na svakoj turističkoj razglednici Hrvatske? Znate li gdje je najviši vrh jadranskih otoka? Sa kojeg hrvatskog otoka dolazi nadaleko poznati kamen kojim je građena i Dioklecijanova plača? Odgovor je uvijek isti, Brač. Ako ste sve to i znali, možda je vrijeme da saznate još nešto o Braču jer taj otok čuva neslućene ljepote koje su skrivene daleko od očiju ljudi.

 

Na četiri kilometara udaljeno od Bola, smjestilo se eko-etno selo Murvica, poznato je po svojoj ljepoti, savršenom skladu jednostavne arhitekture i prirode. Visoko iznad mora, tridesetak minuta pješačenja od Murvice, nalazi se Zmajeva špilja koja se koristila se kao obitavalište i hram poljičkih glagoljaša koji su je izabrali kako bi u njoj provodili svoj redovnički život, mireći istovremeno dvije odvojene tradicije – kršćansku i pogansku. I danas u njoj „žive“ slavenski mitovi o vukodlacima, vilama, vješticama i morama kao i o Orkomarinu, jednookom zmaju gigantu koji živi u pećini. Upravo ova kombinacija različitih vjerovanja i praznovjera prikazana je u reljefu po kojem je pećina i dobila ime. Poznata i pod nazivom Dragonjina špilja jer svojom mističnošću, skrovitošću i ljepotom zadivljuje ljude

 

Za sve one željne avanturizma, a i znanja, posjet Zmajevoj špilji je pun pogodak. Za ovakvu se ekspediciju u ljetnim mjesecima treba ustati što ranije. Za dolazak do Zmajeve špilje, bračkoga pustinjačkog samostana 350 metara iznad razine mora, najbolje je penjanje započeti u jutarnjim satima. Početna stanica je Murvica, malo naselje smješteno zapadno od Bola, a cilj je fenomen utkan u stijenama koji se posjećuje u sklopu brdskoga, gotovo četverosatnog izleta.

 

Zmajeva špilja je ponajprije za vas koji volite vidjeti nešto drukčije, i za takvo što se pomalo i pomučiti, kako bi posjetili nekada naseljenu duboku udubinu u vapnenačkom masivu.

 

Brač je imao zmajeve prije nego je to bilo cool!

 

Kontakt

Poživje d.o.o

Zoran Kojdić

0915149787

zoran.kojdic@st.t-com.hr