Feštinsko kraljevstvo

Feštinsko kraljevstvo

Znatiželja se najviše veže uz djecu i djetinjstvo, pa je tako zahvaljujući dječjoj igri i istraživanju nastao naziv za špilju Feštinsko kraljevstvo. U srcu Istre, nedaleko Žminja odnosno sela Feštin, smještena je ta špilja koja je ime dobila po anegdoti prema kojoj su se sva djeca iz okolnih sela okupljala i odlazila igrati u špilju, a kada bi ih odrasli upitali gdje su bili odgovorili bi: u kraljevstvu.

 

Špilja je po pričanju mještana slučajno otkrivena tridesetih godina prošlog stoljeća tijekom sadnje vinove loze, kada se prilikom obrađivanja njive urušilo dno vrtače. Nakon Drugog svjetskog rata je zatrpana, a tek je osamdesetih ponovno otkrivena. Danas je unutrašnjost špilje uređena sigurnim stazama duljine stotinjak metara.

 

Špilja će vas oduševiti ljepotom raznolikih sigastih oblika, među kojima ćete i bez puno mašte lako prepoznati ´čarobnjakov šešir´, ´kulu babilonsku´ ili golemo ´šišmišovo krilo´ preko kojeg se proteže ogranak korijena vinove loze. Špilja je u naravi jedna dvorana nepravilnog ovalnog oblika ukupne dužine 67 m, najveće širine 27 m, dubine -9 m i najveće visine svoda 6 m, a prosječna temperatura od 13 do 15 stupnjeva učiniti će vaš boravak u toplim ljetnim danima ugodnim i osvježavajućim.

 

Stavite šešir na glavu i postanite čarobnjak u ovom podzemnom kraljevstvu!

 

Kontakt:

Špilja "Feštinsko kraljevstvo"

Feštini, Žminj

+385 91 561 6327