Malo jezero

Malo jezero

Pružajući se u smjeru sjever-jug na oko 23 nm od Hvara i 13 nm od Lastova iz plavetnila otvorenoga mora uzdiže se otok Sušac. Na najvišem vrhu južnoga dijela otoka dominira svjetionik izgrađen 1878. godine od kamenih blokova. Bio je to dugotrajan i mukotrpan posao. Sušac je nenaseljen otok, obrastao niskim raslinjem, ali podmorje odaje posve drugačiju sliku. Bogato je to stanište ribe.

Osim biljnoga i životinjskoga svijeta, podmorje nudi i uživanje u razgledavanju raznih oblika reljefa. Kako simbioza ljepote kopna i podmorja može biti jednostavna i prelijepa vidi se u blizini rta Na žene. Smjestilo se tu, blizu kamenite obale, Malo jezero, modro oko, zaklonjeno strmim kamenim liticama (30 m), dubine 24 metra. No to ne bi bilo tako posebno da ono nema i svoju podmorsku stranu. Naime, strme litice obale, koje se produžavaju u dubine more, na 18-ak metara dubine, skrivaju otvor kroz koji se ulazi u špilju.

Osim otvora kroz koji se ulazi s mora, špilja ima još dva otvora: jedan u dnu (23 m) i drugi u blizini svoda (6 – 10 m), koji se primjećuju u tami špilje. Upravo ti otvori prelazeći u prolaze – tunele čine podmorsku poveznicu s morskim jezercem koje se vidi s otočnoga kopna. Gornjim prolazom ulazi se na šest metara ispod površine jezera, a drugim na samo dno jezera.

Opis ronjenja
Nakon zarona tik uz obalne litice kreće se prema ulazu u špilju. Obilazak špilje i jezera najbolje je započeti spuštanjem prema dnu špilje, nastavljajući kroz prolaz prema dnu jezerca. Nakon ulaska u jezerce ronilac se lagano diže prema površini, razgledavajući zidove jezera i uživajući u igri svjetlosti. Izlaskom na površinu pojavljuje se prizor koji će dugo biti urezan u sjećanju svakoga ronioca.

Zaronom u jezero kreće se prema gornjem otvoru i prema prostranom predvorju špilje, nakon čijega se razgledavanja odlazi prema izlazu. Ronjenje se može produžiti razgledavanjem vrlo bogatoga životinjskoga i biljnoga svijeta oko ulaza u špilju kojim obiluju mnogobrojne rupe i procjepi u liticama koji se okomito obrušavaju u morske dubine.

Više informacija

3-20
Napredni
Odlična vidljivost
Srednje
Zaklopatica
19.00
N42 45 60 | E16 32 00

Osnovne značajke

Arheološko nalazište
Špilja
Flora / fauna
Noćni zaron
Greben
Zid
Olupina