Grgur Kanjon

Grgur Kanjon

Otok Sveti Grgur smješten je između Raba i Krka. To je nenastanjeni otok koji je bio poznat i ucrtan još u srednjem vijeku, samo su ga tada zvali i upisali kao Arta. Osim klisurastih sjevernih padina, najveći dio otoka zarastao je tvrdolisnom makijom i to je na Jadranu najsjeverniji zimzeleni otok mediteranskoga izgleda. U podmorju oko njega može se pronaći niz zanimljivih lokacija za ronjenje s raznovrsnim zanimljivostima. Jednu od njih karakterizira duboki kanjon, po čemu je dobio ime. Kanjon se nalazi između otoka Grgura i odvojene visoke litice koja s tri metra dubine ponire u dubinu od 30 metara.

Opis ronjenja
Zaron započinje u uvali čije je dno pokriveno kamenjem i šljunkom te se nastavlja u smjeru odvojene stijene gdje počinje zid koji se ostavlja na lijevoj strani. Zid se spušta do 14 pa 18 metara dubine, gdje počinje podvodna špica koja se pruža u smjeru otoka Prvića, a ponire do 50 metara dubine. Odgovarajućom dubinom prelazi se preko špice, prolazi pokraj kanjona i nastavlja u smjeru zapada.

Prema planu zarona okreće se, zid se drži na desnoj strani i vraća se prema mjestu sidrenja postupno smanjujući dubinu. Prolazi se pokraj kanjona i nastavlja do podvodne piramide na 12 metara dubine, napravi se krug oko nje, roni između piramide i zida kroz mali procjep, drži zid na lijevoj strani postupno smanjujući dubinu do kanjona i kroz njega se vraća u uvalu.

Morski život
U uvali se mogu vidjeti hobotnice, sipe, glavoči, rakovi; na zidu puževi, škarpine i baraji; na 40 metara dubine sa zapadne strane podvodne špice jastozi. Područje piramide bogato je spužvama, algama i mekim koraljima. Kanjac dominira u usjecima i pukotinama.

Više informacija

3-50
Iskusni
Odlična vidljivost
Srednje
Kampor
11.00
N 44 52 00 | E 14 46 34

Osnovne značajke

Arheološko nalazište
Špilja
Flora / fauna
Noćni zaron
Greben
Zid
Olupina