Glavat

Glavat

Tipični jadranski otok sa svjetionikom, Glavat je samo jedan od skupine čudesnih otočića istočno od Lastova. Gledan iz daljine nalikuje kamenom brodu, a zapravo je svjetlost spasa za pomorce. Kažu da su ga stvorili bogovi Olimpa. U biti je to Posejdonov pobočnik kojega dadoše pretvoriti u otočić jer nije ispunio dobivenu zadaću: morao je ocijeniti koji je najljepši od otoka Lastova, Mljeta i Korčule, a on ih je danima samo promatrao i divio im se. Divio se Glavat nekada tim otocima, a ronioci se dive ljepotama što ih skriva u svojem podmorju.

Opis ronjenja
Na lokaciju se dolazi brodom koji se sidri na pličini. Nakon urona pliva se do ruba zida koji se obrušava na 70 metara dubine te se spušta do željene dubine pregledavajući bogatstvo litice. Tijekom ronjenja valja biti oprezan jer su moguće jake struje.

Morski život
Za razliku od pustoši kopna i pokojega guštera, podmorje, osim ribe guštera, skriva još mnoge zanimljivosti: razoka – rođaka lista, vrlo rijetkog i zakonom zaštićenoga, pužića zupka, žarnjake, male kirnjice, ribe priljepčiće, a stalni su stanovnici salpe, cipli i lumbraci. Na tako jakim strujama uživaju i razne vrste koralja, od kojih je najprepoznatljiviji crveni koralj.

Više informacija

5-60
Napredni
Odlična vidljivost
Jake
Zaklopatica
14.00
N42 45 90 | E17 09 10

Osnovne značajke

Arheološko nalazište
Špilja
Flora / fauna
Noćni zaron
Greben
Zid
Olupina