Zrmanja

Zrmanja

Jeste li znali da je jedna od lokacija na kojoj su 60-ih godina prošlog stoljeća snimani legendarni filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua kanjon rijeke Zrmanje? Jeste li znali da je područje kanjona Zrmanje i njezine pritoke Krupe dio najvećega hrvatskog zaštićenog područja, Parka prirode Velebit?

 

Sad kad ste to saznali, ništa vas neće spriječiti da okupite svoje bližnje i prijatelje te se uputite na spust ovom rijekom, jer ćete biti nagrađeni destinacijom iznimne ljepote i postat će vam potpuno jasno zašto je izabrana za snimanje brojnih scena koje su ušle u „vječnost ”filma.

 

Ova prekrasna krška rijeka, prozirno čista voda, njezine sedrene barijere i vodopadi i jedan od najljepših kanjona u Europi idealni su za neodoljivu avanturu. Krševita podloga i miješanje planinske i mediteranske klime stvorili su čarobnu kombinaciju egzotičnog reljefa i bujne vegetacije. Za fantastičan doživljaj raftinga morate imati i malo sreće i doći u proljeće ili jesen odmah nakon jačih kiša, kada rijeka obiluje vodom. Tada ćete doživjeti posebno iskustvo raftinga, jednog od najboljih u ovom dijelu Europe. Veslat ćete mirnim dijelovima osluškujući život rijeke, a onda postati svjedoci moći i snage prirode. Na trenutak ćete zaustaviti dah i trnci će vas prožeti od glave do pete, jer će se pred vama ukazati veličanstveni Veliki buk.

Rijeka je na tom mjestu izgradila gotovo okomitu sedrenu barijeru i „natjerala” svoju vodu da „skače na glavu” niz slap visok jedanaest metara. Vi nećete, a ni ne smijete skakati, već ćete izaći iz rafta i spustiti se stazom uz kanjon, usput se diveći tom remek-dijelu prirode, slušajući zvukove gromoglasnog udaranja vode i vrtloga rijeke.

U nastavku putovanja, što više budete promatrali, postat ćete svjesniji ptica koje iz visine promatraju što se to događa u njihovu domu, a vi ćete se sve više opuštati i osjećati kao dio ljepote oko vas. Rijeka i skiperi potrudit će se i još vas nekoliko puta počasti adrenalinom, ali i sigurnim spustom niz „tobogane” slapova u suženim dijelovima toka. A onda, kad završite turu, jedino je što ćete poželjeti opet se i opet vratiti na start i „sjuriti” ovom rijekom.

U ljetnim mjesecima Zrmanja je nižeg vodostaja i spokojno teče. Tada ćete veslati u manjim gumenim čamcima, kajacima ili kanuima, jer su primjereniji za veslanje uskim prolazima, a i čuvaju sedrene slapove. Vožnja je vrlo okrepljujuća jer vas rijeka lagano nosi kroz očaravajući krajolik pružajući vam prirodno osvježenje u ljetnim vrućim danima.

 

S obzirom na to da se rafting odvija na zaštićenom području Parka prirode Velebit, u cilju zaštite ove iznimne rijeke znajte da postoje pravila koja pridonose njezinu očuvanju. Stoga se rafting i vožnje kanuom obavljaju isključivo na rijeci Zrmanji od mosta u središnjem dijelu naselja Kaštel Žegarski do željeznog mosta u Muškovcima u organizaciji agencija koje su za svoju djelatnost ishodile potrebne dozvole. Ako dođe do znatnog pada vodostaja, pri čemu bi plovila mogla ugroziti proces stvaranja sedre rijeke, rafting i vožnja kanuom mogu biti i obustavljeni.

 

Zaveslajte i saznajte zašto rijeku Zrmanju zovu „ljepotica i zvijer”!

Zaplovite u virtualnu vožnju Zrmanjom