Što je važno znati o raftingu

Što je važno znati o raftingu

Kako biste se snašli u procjeni „težine” toka neke rijeke, a time i lakše odlučili gdje ćete naći optimalnu ravnotežu adrenalina i sigurnosti po vašoj mjeri, rijekama se dodjeljuju određene „klase” težine prema brzini struje, turbulenciji vode, snazi vrtloga i virova, postojanju stijena na putu i sl. Imajte na pameti da nijedan sustav klasifikacije nije u potpunosti precizan jer se težina rijeke može mijenjati iz mjeseca u mjesec, a ovisi o promjenama u vodostaju, padalinama, oborenom drveću, geološkim promjenama i sl. S porastom težine/klase povećava se opasnost od upadanja u vodu, a za uspješno spašavanje potrebna je pomoć grupe ljudi koji znaju što rade. Premda rijeke u Hrvatskoj ne spadaju u iznimno opasne rijeke, a tokovi na kojima se organizira rafting kategoriziraju se kao lagani do umjereno zahtjevni, ne zaboravite da je rafting ekstremni sport i kao takav je opasan, pogotovo za neiskusne. Nikada se nemojte odvažiti i samostalno krenuti na rafting, u „svojem aranžmanu”, jer je to vrlo rizično, a u slučajevima nekih rijeka i zabranjeno.

 

Stoga se svima vama koji želite uživati u godišnjem odmoru, osjećati se sigurno, a opet doživjeti avanturu preporučuje odabrati provjerenu agenciju kako biste dobili profesionalnu uslugu i iskusne, licencirane vodiče, skipere.

 

Na početku dobro organiziranog raftinga bit će vam podijeljena oprema, a od svojih ćete skipera dobiti informacije i precizne pute kojih se važno pridržavati tijekom cijele ture. Kad kao putnik u čamcu zadužite svoje jednostrano veslo te sigurnosni i atestirani dio opreme, zaštitni plutajući prsluk (tzv. life jacket) i kacigu, možete se s ponosom smatrati „rafterom”. Ljeti, za vrijeme vrućina, osim sigurnosne opreme, trebate još samo odgovarajuću sportsku obuću, odjeću i kupaći kostim, a za hladnije dane (rano proljeće, kasna jesen) po potrebi ćete dobiti i neoprensko odijelo, čizmice i/ili čarapice, rukavice i vodonepropusne jakne. Naravno, ne zaboravite pripremiti suhu obuću i odjeću koja će vas čekati na završnoj točki raftinga. Nigdje kao na raftingu nećete vidjeti razdragana lica gostiju koji su upravo završili svoju vodenu avanturu i dok se još presvlače po tko zna koji put kroz šalu i smijeh „prolaze” kroz brzace i skokove veseleći se svakom kupanju i padu – namjernom ili slučajnom.

Antun Cerovečki

Budući da je ovo aktivnost na otvorenom, vremenski su uvjeti bitni za potpuno uživanje u raftingu. Najprikladnije je vrijeme u Hrvatskoj kasno proljeće, ljeto i rana jesen jer je tada priroda raskošna, a temperature zraka i vode ugodne.

Oni znatiželjniji i hrabriji među vama koji se odluče na rafting u doba „viših voda” (kasna jesen, zima) bit će nagrađeni posebnim doživljajem jahanja valova. Kao i za druge aktivnosti, i za rafting vrijedi oprez kad su djeca u pitanju pa je za sudjelovanje maloljetnih osoba bez pratnje potrebno potpisati suglasnost zakonskog skrbnika. Zbog sigurnosti vas i ostalih sudionika, zapamtite da konzumiranje opojnih sredstava i alkoholnih pića nije dozvoljeno tijekom ture raftinga. Iako znanje plivanja nije nužno, to je poželjna vještina i važna sigurnosna mjera koja može biti od velike pomoći u hitnim slučajevima. Informaciju o vašem plivačkom umijeću ili nedostatku umijeća, kao i druge relevantne podatke, poput zdravstvenih, svakako pravodobno recite vodiču, premda će vas i sami organizatori raftinga pitati o tim važnim informacijama.

 

Dobro je znati da glavnu riječ tijekom raftinga ima vodič, skiper, koji sjedi na krmi čamca i svojim veslom upravlja i navodi raft kroz riječne brzace. Zahvaljujući dobrom sustavu školovanja vodiča skipera i sad već 20-godišnjem iskustvu pružanja usluge raftinga u Hrvatskoj, možete se potpuno mirno prepustiti u ruke srdačnih i spretnih kormilara svojih „gumenih brodova”.

I ne brinite se, ti iskusni momci i djevojke poznati su po prijateljskom i ljubaznom pristupu pa će se svojski potruditi da vašu avanturu na brzacima učine sigurnom, ali i zabavnom i nezaboravnom. Čak i kad pomislite da više nema vremena i mjesta za novu vodenu vragoliju, oni će se nečeg dosjetiti i još jednom izmamiti urnebesan smijeh.

Personalize your trip