Mrežnica

Mrežnica

Tražite li mjesto u kontinentalnoj Hrvatskoj savršeno za osvježenje i daleko od gužvi? Tražite li destinaciju u kojoj ćete uživati u hladu netaknute šume, svježini čiste vode i čarobnim pejzažima? Onda je područje rijeke Mrežnice pravi izbor za sve vas ljubitelje prirode, pokreta i uživanja. Premda sa svojih 64 kilometara toka ne spada u dugačke hrvatske rijeke, Mrežnica se ponosi prekrasnim kanjonima, a uz to je i „vlasnica” stotinjak sedrenih slapova koji je presijecaju duž cijelog toka stvarajući niz međusobno povezanih jezera. Osim što je broj slapova impozantan uzimajući u obzir duljinu toka, još je raskošnija njihova raznolikost koja se očituje u mnoštvu sedrenih kaskada različitih visina i razvedenosti. Iako visinom nijedan do ovih slapova ne može konkurirati velikim slapovima na Plitvičkim jezerima ili slapovima Krke, njihova ih slikovitost čini jedinstvenima. Tako se čak 26 slapova nalazi u dijelu gornjeg toka, na duljini od samo pet kilometara, dok isto toliko slapova krasi i donjih 39 kilometara toka.

Aleksandar Gospić

Kad biste iz visine promatrali taj atraktivni i dinamičan krajobraz, vidjeli biste stalnu izmjenu slapova i izduženih jezera u ambijentu plitkog krša bogatog zelenilom, što mnoge podsjeća na oka mreže, pa se možda tu i krije porijeklo njezina imena – Mrežnica.

Terra Croatica Adventure Travel

Stoga se svakako počastite spustom niz ovu rijeku u dobrom društvu za zabavu, kupanje i uživanje u prirodi. Raznolikost toka ostavlja vam mogućnost za različite itinerare, koji se mogu spretno kombinirati i u višednevne avanture.

Veslat ćete kroz prekrasne kanjone rijeke, a na trenutke i „pobjeći” iz civilizacije jer u središnjem dijelovima toka nema naseljenih mjesta. Jureći kroz čistu vodu rijeke niz mnoštvo brzaca i sedrenih barijera osjetit ćete adrenalin i uzbuđenje raftinga, a lagana plovidba u mirnom toku učinit će vaše putovanje još nezaboravljivim. Izleti na donjem dijelu rijeke „meke” su avanture pogodne za početnike, obitelji s djecom ili one koji žele provesti opuštajući dan na vodi s mnogo kupanja, skakanja i uživanja u hladu zelenila.

 

Osim za rafting, rijeka Mrežnica pogodna je i za plovidbu kajakom i kanuom. Da biste se odlučili što vam najbolje odgovara, savjetujte se s organizatorima tura.

 

Rijeka Mrežnica, „zelena ljepotica”, oduševit će vas svojom predivnom prirodom i zauvijek vam se urezati u pamćenje.