Ivo Biočina

Rafting

Doživi lakoću postojanja

teci niz rijeku!

Nekad teško i opasno spuštanje niz planinske rijeke radi prijevoza drva iz nepristupačnih šuma s vremenom je postalo vrlo tražena turistička atrakcija. Rafting na „bijelim vodama” jest sport spuštanja u gumenim čamcima na napuhavanje (poznatima kao „raft”) u kojima se spretno koristi snaga riječnih struja i tokova i udruženih ljudskih ruku predvođenih znanjem i iskustvom „kapetana broda”, tj. „skipera”. Aktivnosti adrenalinskih uzbuđenja postale su sastavni i prepoznatljivi dio hrvatske turističke ponude, a rafting je jedan od tih vrlo traženih i omiljenih oblika aktivnog boravka u prirodi, posebice za vrijeme toplijih ljetnih dana. Uistinu nema ugodnijega prirodnog rashlađivanja do višesatnoga nezaboravnog „jahanja” po brzacima rijeka u kombinaciji s veslanjem i uživanjem u prizorima i mirisa prirodnog ambijenata koji zna stvoriti i ponuditi samo rijeka. Rafting je odličan izbor ako se želite družiti sa svojim bližnjim i dragim ljudima jer za „posadu broda” možete izabrati članove obitelji i/ili prijatelje i provesti nezaboravan dan u prirodi, pokretu i veselju. Ako se pak odlučite doći sami, opet ćete „profitirati” jer ćete se priključiti grupi i tijekom uzbudljive avanture steći nove prijatelje.

 

Jurnjava brzacima rijeka u gumenim čamcima pravi je izazov za moderne turiste koji traže uzbuđenja, ali i druženja i opuštanja!

 

Odvažite se i zaveslajte, zajamčene su neograničene količine adrenalina i uživanja!

Što je važno znati o raftingu

Premda rijeke u Hrvatskoj ne spadaju u iznimno opasne rijeke, a tokovi na kojima se organizira rafting kategoriziraju se kao lagani do umjereno zahtjevni, ne zaboravite da je rafting ekstremni sport i kao takav je opasan, pogotovo za neiskusne. Nikada se nemojte odvažiti i samostalno krenuti na rafting, u „svojem aranžmanu”, jer je to vrlo rizično, a u slučajevima nekih rijeka i zabranjeno.

Kamo poći na rafting u Hrvatskoj?

Nije lako odlučiti kamo poći, ali vi se jedva čekate uhvatiti tog uzbudljivog zadatka istraživanja lokacija, jer vožnja raftom jedan je od najljepših načina upoznavanja prekasnih, vijugavih hrvatskih rijeka i njihovih kanjona smještenih u krajobrazima koji oduzimaju dah. Kada iz prve ruke doživite moć i ljepotu rijeke, ako ste do toga trenutka možda i bili ravnodušni prema njezinoj zaštiti, u vama se budi razumijevanje i želja za njezinim očuvanjem upravo zbog tog pozitivnog iskustva raftinga.

 

Kako bismo vam pomogli u izboru, zaveslajmo skupa po Kupi, Mrežnici, Korani, Zrmanji i Cetini te upoznajmo krške i nizinske ljepotice koje će vas uvijek rado ugostiti i pružiti vam svoje vode i obale, slapove i brzace. Uživajte u dubokim stjenovitim kanjonima, bujnoj vegetaciji koja krije brojne oku vidljive i nevidljive „stanovnike” čija će prisutnost, zvukovi i boje uveličati vaš dan i učiniti vas zahvalnima za to iskustvo. Zauzvrat naučimo kako ih slušati i čuvati jer rijeke su izvor života.

Personalize your trip

Ivo Biočina

Šest rijeka za avanturu života

Hrvatska je poznata kao zemlja s velikim brojem prekrasnih rijeka od kojih mnoge nude i razne avanturističke sadržaje. Za vas smo odabrali njih šest koje svakako morate posjetiti!

Zaplovite u virtualnu vožnju Zrmanjom

Korisne informacije