Vransko jezero

Vransko jezero

Negdje na pola puta od Šibenika do Zadra, stisnuto između mora i zaleđa, smjestilo se najveće jezero u Hrvatskoj – Vransko. Njegovu prirodnu, ali i stratešku važnost cijenili su ljudi još prije dvije tisuće godina, a danas ga osvajaju moderni pustolovi i zaljubljenici u prirodu. Izrazita bioraznolikost dom je za više od 250 vrsta ptica te je uz park prirode ovdje i poseban ornitološki rezervat. Osim blizine glavnih prometnica, Vransko jezero nudi mogućnost unajmljivanja brdskih bicikla ili kajaka na licu mjesta pa između vas i uživanja na kristalnim vodama jezera nema posrednika. Ponuda sit on top kajaka ovdje je neobično proširena pa se možete okušati i u ribolovu iz kajaka i, tko zna, možda izvući i neki trofej.

 

Upravo je lučica Prosika glavni ulaz u Park prirode Vransko jezero, a kad ste tamo, odvojite nekoliko minuta i prošetajte do vrša za jegulje sagrađenih od kamena, spomen ovdašnjoj težačkoj genijalnosti kojoj nema slične na planetu. Ova lučica ujedno je glavno polazište biciklističkih, ali i edukativnih staza, pa ćete tu naći sve što vam je potrebno za početak avanture. Odmah na početku veslačkog pohoda čeka vas poluotok Babin škoj s tajnama skrivenima pod velebnim grobnicama koje datiraju iz trećeg tisućljeća prije naše ere, a daljnjim veslanjem na pitomim vodama jezera kao nekakvi čuvari izranjat će kule osmatračnice kao podsjetnik na vrlo živo razdoblje srednjovjekovlja oko samog jezera. Za lijepih sunčanih dana, posebice rano ujutro ili u sumrak, površina jezera veliko je slikarsko platno prepuno jarkih boja koje se razlijevaju u tisućama nijansi, a na kojem će te se i vi potpisati potezima vesla.

 

U 21. stoljeću ipak je sve stvar sadašnjeg trenutka, stoga zastanite na trenutak nasred jezera, osluškujte dozivanje ptica i uronite u savršen mir. Stvari od tog trenutka mogu samo postati bolje, stoga odveslajte do lučice podno brda Kamenjak, jer nakon umjerene šetnje od sat vremena na vrhu vas čeka nevjerojatan pogled ne samo na Vransko jezero nego i na cijeli akvatorij, od čega će vam se stotine otočića Kornata urezati u sjećanje poput kakvog ožiljka, ali onog pravog avanturističkog koji će vam uvijek iznova izmamiti osmijeh.