Rab

Rab

Poput neke dobro čuvane tajne, otok Rab zaštićen je prvo trijadom velikih otoka Pagom, Krkom i Cresom, a potom i malenim otocima Svetim Grgurom, Dolim i Golim otokom. Umjesto da odbija, ovaj otok upravo zove putnike namjernike, i to još od davnina, o čemu svjedoči i tisuću godina stari samostan u Supetarskoj Dragi. Ova je uvala duboko uvučena u obalu ispred koje strše tri otočića, upravo savršena za kruženje kajakom oko njihovih obala.

 

Rapsku kajakašku avanturu najbolje je započeti iz grada Raba, utvrđenoga srednjovjekovnog mjestašca širom svijeta poznatog po tradiciji samostreličarstva i viteškom turniru, jedinstvenom u svijetu. Veslat ćete uz zapadnu obalu Raba, koja je potpuna suprotnost od one istočne, ogoljene od jake bure koja se obrušava s moćnih vrhova Velebita. Nikako ne propustite šetnju kroz šumu crnike Kalifront, jednu od najljepših takve vrste na Sredozemlju.

Aleksandar Gospić

Duboki zarezi u obali skrivaju mnoštvo smaragdnih uvala, a veslajući oko otoka možete birati plažu kakva vam odgovara – pješčana, stjenovita ili s oblutcima. Kada pak doveslate do Lopara, izbor nije tako lagan, jer morate birati između više od 20 pješčanih plaža!

Sigurni smo da ćete veslajući u kajaku pronaći onu pravu uvalu, usamljenu i tihu, savršenu za opuštanje i fotografsku uspomenu koju ćete podijeliti sa svojim najdražima.

No Lopar je i najbolje polazište za susjedni Goli otok, ozloglašeni režimski zatvor, jedinstveno iskustvo od kojeg ćete se vrlo brzo opraviti na susjednom Svetom Grguru, uz njegovu gastronomsku ponudu temeljenu na svemu što pruža podmorje ovog akvatorija.

 

Premda vas samo otočić Prvić dijeli od susjednog Krka, bisera Kvarnera koji vas mami da ga istražite, na Rabu vas čeka istinsko oduševljenje, jer naizgled prazni krajolik istočne strane skriva jedinstvenu geološku baštinu od koje zastaje dah. Ako u vama i dalje tinja nezaustavljivi istraživač bez limita, zaputite se u istinsku avanturu na kojoj ćete otkriti kamene tajne susjednog otoka Krka, susresti veličanstvene bjeloglave supove na Cresu i još mnogo, mnogo toga. Ali ne brinite se, ostavit ćemo još skrivenog blaga, jer ovo su samo neke od tajni koji ćete razotkriti upustite li se u ovu veslačku avanturu oko Raba.