Mljet

Mljet

S obzirom na to da je stoljećima gravitirao Dubrovniku, otok Mljet i danas je prometno povezan s ovom turističkom mekom, ali s njom osim brodske veze ne dijeli gotovo ništa. Naime, najšumovitiji jadranski otok ujedno je i prvi nacionalni park, uljuljan u otočki život, mediteranski opušten i miran, pomalo osamljen, pa ako ste raspoloženi za avanturu kroz nedirnutu prirodu, okruženu mitovima, Mljet je vaš eldorado na hrvatski način.

 

Osim bogate vegetacije, posebice jedne od najbolje očuvanih šuma alepskog bora i hrasta na Mediteranu, ovaj otok ima bogato razvijenu obalu s brojnim uvalama i otočićima, špiljama i pješčanim plažama, gdje se možete zavući i nasukati kajakom te osvojiti komadić hladovine daleko od užurbanosti bilo kakvog oblika masovnog turizma kakav vlada u Dubrovniku. Ne čudi stoga što je Mljet posljednjih godina postao strogo čuvana tajna kajakaša iz cijelog svijeta.

 

Uz obilje nevjerojatnih pješčanih plaža i nedirnute prirode, otkrijte brojne materijalne ostatke koji pričaju priču o srazu kultura na ovom zelenom otoku, gdje se povijest isprepliće s legendama i mitovima. Jedna je od najpoznatijih ona o prvom avanturistu Odiseju, koji je na svojem putovanju u društvu nimfe Kalipso boravio na Mljetu pa otuda i naziv svjetski poznate Odisejeve špilje – geološkog bisera koji će vas svojom modrinom ostaviti bez daha, a neizostavna je točka na svakoj kajakaškoj turi. Ono što Mljet čini iznimnim jest i mogućnost ozbiljnijih tura, ali i, primjerice, opuštene vožnje SUP-om po uvali Polače.

Ivo Biočina
Iz samog mjesta kratkim hikingom dolazi se do dvaju bisera – Velikog i Malog jezera, gdje se može iznajmiti kajake i obići ove kraške fenomene, kao i otočić Sveta Marija s benediktinskim samostanom usred jezera. Ali ako ste fascinirani Odisejem, moguće je organizirati i višednevne ture kojima će te obići cijeli Mljet ili se pak otisnuti na okolni arhipelag.
TZO Mljet
A dok veslate Odisejevim stopama uz obale ovog najzelenijeg hrvatskog otoka, krajolik ispred vas dramatično se mijenja i ljepota izvire iza svake hridi, a vi postajete svjesni da još uvijek postoji komadić raja na Zemlji.