Kupa

Kupa

Na visini od više od tristo metara rijeka Kupa izvire iz malenog jezera na obroncima planine Risnjak te kreće na svoj tri stotine kilometara dug put, stoga je opravdano zovu najvećom rijekom Hrvatske. Za razliku od krških divljakuša, rijeke sjeverne Hrvatske okružene su nekim posebnim šarmom i vegetacijom, a krenete li na neobičnu avanturu Kupom, imate priliku uživati u najboljem od oba svijeta. Naime, od izvora u Nacionalnom Parku Risnjak Kupa se prvo šepuri svojim krškim karakteristikama, da bi se kasnije pripitomila i tiho žuborila među šumovitim brežuljcima te se stopila s rijekom Savom u Sisku.

Davor Rostuhar

Tako za početak, ako ste adrenalinski ovisnici, planirajte svoju kajakašku avanturu u svim godišnjim dobima osim ljeta, koje je zbog vodostaja prilagođeno opuštenom veslanju na koje možete povesti cijelu obitelj od 7 do 77 godina, pri čemu će se svi podjednako zabaviti.

Proljeće je stoga idealno za otkrivanje ljepota Kupe, koja umjesto da prirodno otječe u more, prkosi i teče u suprotnom smjeru i nagovještava obilje tajni na svojem vijugavom toku.

 

Od samog izvora na smaragdnom krškom jezeru pokraj malog mjesta Razlozi, preko šetnje čudesnom Dolinom leptira s više od petsto registriranih vrsta, do špilja i mlinica čiji su umjetni slapovi nekoć pokretali mlinice i pilane. Stoga veslo pod ruku i pravac na kajaking Kupskom dolinom, jer su dugi i prekrasni slapovi iza malenog Broda na Kupi posljedica snage i ljepote koju ova rijeka upija od manjih i većih bujica i pritoka. Noseći ih kroz planinski krajolik, Kupa ih tjera prema Savi i još dalje, do velikog Dunava, tako pružajući nezaboravne trenutke svima koji se odluče na veslanje. Premda Kupa ne obiluje obalnim livadama, spremite se na kupanje i izležavanje na prekrasnim šljunčanim sprudovima, osobito ljeti, a potražite i prirodnu hidromasažu na plaži Pritiske.

Nenad Reberšak

Mozaik predivnog i moćnog krajolika, vizure moćnih litica koje se uzdižu iz samog korita uvući će vam se u svaku poru, ali ne prepuštajte se lutanjima bez nadzora, jer su predivne šume Gorskog kotara dom posljednjih zvijeri: vuka, medvjeda i risa, po kojem je nacionalni park i dobio ime.

Antun Cerovečki

Na početku istraživanja Kupe, zavirite u rodnu kuću ove rijeke u Kuparima, interpretacijskom centru gdje možete naučiti sve o flori i fauni, te se zatim prepustite bilo vodenim bilo šumskim doživljajima mitske Kupske doline.