Hvar / Paklinski otoci / Šćedro

Hvar / Paklinski otoci / Šćedro

The island of Hvar regularly finds itself listed in the world's top ten of the most beautiful places in the world for a holiday, which along with the prestige, has also meant it has attracted large summer crowds. The undoubted charm of the town walls and the magnificent architecture such as the Arsenal or one of the oldest public theatres in Europe and the abundance of restaurants and bars with superb cuisine make a perfect counterpoint to the Pakleni Islands, a protected monument of nature located right in front of Hvar - and a perfect destination for kayaking.

Ivo Pervan

Stoga je i turu kajakom najbolje započeti iz grada Hvara te se uputiti u istraživanje 14 otočića koji svaki na svoj način ostavlja bez daha, zbog čega ćete se uvjeriti zašto se u Hvar svi vraćaju i zašto bi te otoke trebalo preimenovati u rajske otoke.

Za one koji nemaju mnogo vremena na raspolaganju, zalazak Sunca u kajacima s pozadinom poput filmske kulise nezaboravan je doživljaj, no nakon toga sigurno ćete poželjeti posjetiti što više robinzonskih kutaka na otočićima Sv. Klement, Marinkovac ili Jerolim te istraživati prebogato podmorje, kako neki kažu, potpuno drugačijeg plavetnila. Stoga ne oklijevajte, jer poludnevna, jedna od najpopularnijih tura nudi razgledavanje hvarskih morskih bisera obraslih borovom šumom s obiljem skrivenih plaža. Zbog genijalnog položaja i plaža međusobno udaljenih tek desetak minuta veslanja, i oni najnespremniji imat će priliku uživati u svojem komadiću raja. Zaobilazeći otočić Sv. Jerolim, vesla se do većeg Marinkovca, a na vama je da odabere hoćete li i dalje istraživati divote otoka ili ćete se opustiti na plaži u uvali Ždrilca hladnim osvježenjem ili razdražiti nepca nekim od specijaliteta u jednom od restorana uz samo more. Zaista, to bi bila avantura za pamćenje da ovaj akvatorij ne skriva još jednu posebnu višednevnu avanturu. Veslajući uz južnu obalu Hvara, u pozadini ćete ostavljati svjetski poznate vinograde koji sežu sve do mora, otkrivati vapnenačke špilje i klifove, a sve to ne biste li doveslali na otočić Šćedro, udaljen tek sedam nautičkih milja od obale Hvara, a na kojem već desetljećima nema stalnih stanovnika. No dvije vrlo sigurne uvale još su u srednjem vijeku pružale utočište dominikancima, a nijeme zidine bivšeg samostana podsjetit će vas da na planeti još ima „božanskog” mira i nedirnute prirode, kojoj i vi imate pristup.