Cetina

Cetina

Zvuči neobično, no da biste shvatili ljepotu i moć rijeke Cetine, morat će te prvo otići na njezin izvor. Često se po rijekama vesla samo po nekim pritocima, a izvor ostaje skriven, duboko skriven u planinama. U slučaju najveće dalmatinske rijeke, odlazak na njezino vrelo sam je po sebi doživljaj i neponovljiva instagramska senzacija.

Dalmatia Explorer Adventure & Eco Tours

U blizini starohrvatske crkvice iz 9. st. maleno jezero iskonske bistrine i modrine na čiju površinu izbija hladna Cetina kao da vas zove u svoju unutrašnjost duboku više od stotinu metara, ali shvatite to zapravo kao poziv na istraživanje njezinih voda cijelom dužinom.

Odlučite li se za jednodnevne izlete, najbliži je prilaz Cetini onaj iz Omiša, nekadašnjeg uporišta poznatih gusara, a danas pitoresknog gradića koji svoju popularnost ima upravo zahvaliti ovoj rijeci, klisurama koji ga nadvisuju i utvrdi Fortici koja čuva uspomenu na slavne dane, ali i pruža nevjerojatan pogled u svim smjerovima. Oko šest kilometara od Omiša nalazi se autentična mlinica s koje se polazi na kraće rute kajacima. Ugodno ozračje i odlična gastronomska ponuda pravi je hit, a tura je pogodna i za one s manje veslačkog iskustva, a pogotovo obitelji, koje će na ovoj turi pronaći savršeni spoj opuštanja i kvalitetno provedenog vremena u prirodi.

 

Ako ste istinski zaljubljenik u outdoor avanture, Cetina skriva još pregršt toga. Najpopularniji je svakako rafting, za što je osposobljeno nekoliko agencija koje organiziraju ture s istog mjesta, iz malenog sela Zadvarja, koje je ujedno dobro polazište za planinarenje na planinu Biokovo, inače zaštićeni park prirode. Kombinacija ravnih mirnih dijelova s divljim brzacima savršen je recept da vam nekoliko sati i desetak kilometara prođe u trenutku, a za dodatni doživljaj pričekajte poznati hot spot – skok s četiri metra visokog brzaca, koji nije za one slabijeg srca.

 

S obzirom na duljinu rijeke, kajakarenje je moguće i na gornjim tokovima pokraj mjesta Trilja, koji je izvrsno polazište za istraživanje cijelog kraja, zahvaljujući izvrsno markiranoj mreži cesta koje vas vode do povijesnih ostataka poput rimskog logora, obrambenih kula i mostova. Grijeh je ne istražiti zaleđe Cetine, pogotovo kad vas umorne mame mirisi i okusi lokalne gastronomske ponude poput žaba, riječnih rakova ili nadaleko poznatog pršuta.