Brač

Brač

Brač, najveći dalmatinski otok, udaljen je manje od sat vremena vožnje brodskom linijom od Splita, a smjestio se baš između uspavane Šolte i „partijanerskog” Hvara. Upravo se na Braču nalazi najveći vrh dalmatinskih otoka – Vidova gora, ali i najpoznatija plaža na ovoj strani Jadrana. Brač je u svijetu brendiran kao otok kulture i avanture, jer se pred drugim razvikanim destinacijama ističe savršenim spojem prirodnih ljepota i izvorne mediteranske opuštenosti. Treba li vam više da se odlučite zaveslati u istraživanje otoka, kako morem tako i pokojim makadamskim putom?

 

Otok je najbolje obići veslajući južnom stranom i kombinirati kajaking s pješačenjem ili biciklizmom kao višednevnu turu. Na najveću bračku atrakciju – plažu Zlatni rat, stići ćete šetajući bez napora, jer je u blizini najstarijega otočkog mjesta Bola, bogatog poviješću, ali i odličnim vinima.

Kad ste na Zlatnom ratu, prekrižite još jednu nevjerojatnu stvar sa svoje bucket liste kupajući se i snimajući iz svih mogućih kutova ovaj svjetski poznati šljunčani jezičac. Ali to nije kraj, bračka avantura tek počinje.
Aleksandar Gospić
Na samoj plaži mogu se iznajmiti kajaci i može se odveslati sjeverno od plaže prema selu Murvica, jer samo one najupornije južna obala Brača nagradit će nedostupnim plažama ponekad dovoljnima samo za dvoje ljudi ili nekim nepredvidivim iznenađenjem poput Golubinje špilje, skrivene u stijenama izbrazdanima čistom snagom mora.
Zoran Jelača
Sačuvate li još nekoliko atoma snage za malo veslanja i hiking, pružit će vam se jedinstvena prilika ući u svijet glagoljaških svećenika i njihove pustinje Blaca, do koje vode dva kilometra makadama direktno s morske obale na kojoj ćete ostaviti kajake. Samostanski kompleks djelomično je isklesan u stijeni, a nekad je bio i svjetski poznata zvjezdarnica te je sačuvan do najsitnijih detalja.

Na sjeverozapadnoj strani otoka, točnije, iz mjesta Sutivan, kajakaške ture vode u istraživanje nešto drugačije obale, no jednako zanimljive, s manje poznatim, ali zato djevičanskim plažama, pa čak i podvodnim tajnama kakve se kriju u zaljevu Likva.

I tako cijeli otok niže velike i male priče nastale u kamenu, skriva izvornu arhitekturu poput vremenskih kapsula, ali i nesebično čuva gastronomsku ponudu, čvrsto ukorijenjenu u tradiciji i drevnim vještinama življenja, a na vama je samo da odlučite koji vam je dio najzanimljiviji i koliko duboko želite istražiti tajne otoka Brača.